Pensionerna: Bättre 2025 – men långt till rättvisa
Något mer - men rimligt? Foto: Getty Images
Nyheter | Ljusning

Pensionerna: Bättre 2025 – men långt till rättvisa

Pensionärernas totala pension förväntas öka med cirka 5 procent efter skatt nästa år. Det visar nya expertberäkningar.

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-16

Det är SPF Seniorerna som har gjort en sammanställning utifrån kända fakta och troliga antaganden om pensionernas utveckling efter årsskiftet.

Enligt förbundets räkneexempel kan cirka 2,3 miljoner pensionärer förvänta sig följande:

• Inkomstpensionen höjs med 4 procent. Det vet vi med säkerhet – Pensionsmyndigheten har nyligen lämnat det beskedet.
• Garantipensionen ökar med 2,6 procent. Det vi också sedan tidigare besked från regeringen. Mekaniken är bestämd enligt lag – prisutvecklingen styr garantipensionen till skillnad från inkomstpensionen där löneutveckligen avgör hur mycket eller lite, det blir i kuvertet.
• Tjänstepensionen höjs med 1,6 procent. Den bedömningen bygger på Alectas höjning av den förmånsbestämda pensionen ITP 2.
• Premiepensionens utveckling: 12,4 procent. Siffran baseras på värdeutvecklingen i förvalsalternativet AP7 hittills i år för en person i pensionsåldern.

Sänkt skatt

Detta innebär att en person född 1955 som hade 30 000 kronor i slutlön kan få omkring 950 kronor mer i månaden efter skatt i total pension nästa år.

Då har man även tagit med i beräkningen den sänkta skatt i form av det förstärkta grundavdraget för pensionärer som träder i kraft från årsskiftet.

Fem procent

För individen beror den faktiska förändringen också på fördelningen mellan olika pensionsdelar och vilken skattesats man betalar i sin hemkommun, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.

– Sammantaget kan de flesta seniorer räkna med en förhållandevis positiv förändring av sin totala pension år 2025, på omkring fem procent efter skatt för flera räkneexempel.

Exakt besked

Det dröjer dock till årsskiftet innan man kan logga in hos Pensionsmyndigheten för att få en exakt bild av hur stora ens totala pensionsutbetalningar blir under 2025.

Även om nästa år ser något ljusare ut än 2024 kvarstår problemet med att det lönar sig för dåligt för pensionärer att ha arbetat hela livet jämfört med om man hade ar betat lite eller inte alls, understryker Eva Eriksson.

Eva Eriksson.

Detta så kallade respektavstånd ökar visserligen något under 2025. Men en majoritet kommer fortfarande ha en pension där det bara på marginalen, eller inte alls, lönar sig att ha arbetat.

– I praktiken är det bara pensionärer som varit höginkomsttagare som kan räkna med att arbetsinsatserna ger avtryck på pensionen. Givetvis måste det också för en undersköterska, lärare eller lagerarbetare synas i pensionskuvertet att man har arbetat.

Så här ser skillnaden ut mellan dem som har arbetat i fem olika inkomstlägen jämfört med full garantipension.

I underlaget till tabellen har alla arbetat 25-65 år på heltid utan avbrott, har tjänstepension SAF-LO med livsvarigt uttag.
Respektavstånd beräknas som skillnaden i pension efter skatt mellan de fem med olika slutlöner och garantipensionären.
Förändringar 2025: inkomstpension +4%, premiepension +12,4%, tjänstepension +1,6%, garantipension +2,6%.

Källa: SPF Seniorerna

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas