”Pensionerna är ingen kvickfix”
Nyheter | Heta stolen

”Pensionerna är ingen kvickfix”

Den enskilt största åtgärden för att höja sin pension är att jobba ett år till, sade Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-05

Onsdagen är Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan och onsdagsmorgonen inleddes på Äldreforums scen där Socialförsäkringsminster Annika Strandhäll frågades ut av Anders Palmgren om pensioner, men även om åldersdiskriminering.

Fördomsfull inställning

Strandhäll har stött på åldersdiskriminering under sin tid som fackligt engagerad och kallar den undersökning som visar att det blir svårare att få jobb redan vid 40 för skrämmande.

– Vi har en väldigt fördomsfull inställning till äldre.

Anders Palmgren påpekar att hon själv har unga medarbetare och undrar om det finns någon i sextioårsåldern i staben. Det gör det inte, men ministern hävdar att det inte är för att hon valt bort äldre.

Representation

Socialdemokraterna vill få fler unga på sina listor inför valet. Kommer det också göras försök att få in fler seniorer? Det kan Strandhäll inte svara på.

Anders Palmgren påpekar att 2 procent av de som valdes in i riksdagen förra valet var 65+, trots att en fjärdedel av befolkningen är i den åldern.

– Det är ju för dåligt, säger hon.

– Jag hoppas att fler ser att den kompetens som äldre för med sig är någonting som vi också behöver i Sveriges riksdag.

Slopad åldersgräns?

Hon spekulerar i att en faktor bakom fördomarna mot äldre i Sverige kan komma ur att vi så länge haft en fast ålder för pension på ett annat sätt än vad man har i till exempel USA.

Så behövs det en övre gräns på hur länge vi får jobba? Det är hon inte säker på. Det hon är säker på är att vi måste öka åren vi arbetar, som idag är i snitt 40 år, både genom att börja jobba tidigare och stanna kvar längre.

Men för det krävs åtgärder, som att höja LAS-åldern, och insatser för att personer med slitsamma jobb ska orka stanna längre.

Kvinnor har lägst pensioner

Det är ofta kvinnor som har de slitiga jobben, och som tvingas gå i pension i förtid.

– Av alla med garantipension är 80 procent kvinnor, säger hon.

Det är dessa kvinnor hon vill prata om när Anders Palmgren talar om pensioner och beskattning, och att Socialdemokraterna börjat med att ta bort skillnaderna i beskattning för dem som har det sämst.

– Att ta bort skillnaden för dem som har lägst pensioner, det är rätt prioritering.

Jobba längre

Många är rädda för att inte klara ekonomin när de går i pension, inflikar Anders Palmgren.

Strandhäll hänvisar till att grundskyddet ses över och påpekar att bostadstilläggen bör höjas. En del av urholkningen beror på ökande medellivslängd.

– Ett extra år i slutet av arbetslivet innebär i genomsnitt åtta procent högre pension.

Det är den enskilda åtgärd som ger störst effekt, menar hon. Själv är hon född i mitten av sjuttiotalet och räknar inte med att kunna gå i pension förrrän tidigast vid 70

Ogillar populism

Pensionsfrågan är för komplex för att komma med egna utspel, säger hon och påpekar att det finns en stor styrka i det svenska pensionssystemet just genom den breda parlamentariska uppslutningen. En stabilitet som många andra länder avundas, och som man ska vara rädd om.

– Jag ogillar starkt att det här blir en populistisk fråga som används som slagträ av partier som V och SD. Det är ingen kvickfix och vi politiker kan inte heller låtsas att det är en kvickfix.

 

Tidigare under veckan har Solveig Zander (C) och Mats Persson (L) befunnit sig i heta stolen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas