Regeringen vill se tuffare tag och hårdare straff i kriminalpolitiken. För seniorer som hamnar på kåken gäller redan speciella regler.
Ålderspensionärer som sitter i fängelse måste betala en avgift, som övriga interner är befriade från. Saken har nyligen anmälts till diskrimineringsombudsmannen (DO).
Anmälaren, en 67-årig intern, anser att avgiften är åldersdiskriminerande eftersom ”bara pensionärer betalar”. Vilken anstalt det handlar om är okänt för Senioren, liksom anmälarens namn, då DO valt att belägga dessa uppgifter med sekretess.
Avgiften, som är max 80 kronor per dag, har funnits i över 20 år och hanteras numera av Pensionsmyndigheten. Där förklaras att systemet bygger på att den allmänna pensionen ska ses som en förmån för att täcka medborgares levnadskostnad. Vid fängelsevistelse anses en pensionär delvis få sina levnadskostnader betalda genom kriminalvården, och därför ska en avgift dras på pensionen varje månad.
Vad händer med denna avgift om pensionär på anstalt arbetar och får ersättning för detta?
”Avdraget görs på pensionen, om den enskilde har ersättning från tex arbete så påverkar inte det avdraget.”
Om man ser på allmän pension som uppskjuten lön, blir inte en pensionerad intern då av med något som denne har rätt till?
”Enligt lagstiftaren så ska avdraget göras på allmän pension.”
Vid den senaste avstämningen hos Kriminalvården och BRÅ, oktober 2023, satt knappt 7 000 personer i fängelse. Det är den högsta siffran sedan mätperiodens början 1990. Under hela 2023 påbörjade 10 647 personer en
en så kallad fängelseverkställighet.
Cirka fyra procent av de som satt i fängelse i oktober 2023 var över 60 år. Totalt handlade det om 335 stycken, varav 167 var över 65 år.
Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna 2022 fastställde bland annat en skärpt kriminalpolitik. Dessutom var partierna överens om en kraftig utbyggnad av Kriminalvården, inte minst på grund av det ökade antalet inspärrade som den nya politiken förväntades leda till.
För interner på svenska fängelser gäller en sysselsättningsplikt, men enligt Kriminalvården är den frivillig för pensionärer:
”En intagen som uppbär ålderspension enligt socialförsäkringsbalken får inte åläggas någon sysselsättning. För den som är över 65 år och har gått i pension gäller inte den sysselsättningsplikt som innebär att den som sitter i fängelse måste jobba, plugga, delta i behandling eller vara med i någon annan form av ordnad verksamhet. Pensionärer behöver alltså inte jobba, plugga eller gå i behandling – om de inte vill.”
DO gick inte vidare med anmälan från den fängslade pensionären.