Trycket ökar mot premiepensionssystemet. Socialdemokratiske tungviktaren Leif Pagrotsky kräver idag att systemet läggs ner. SPF får därmed stöd för sin linje.
Leif Pagrotsky är därmed den första ledande politikern i något av de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen (regeringspartierna och Socialdemokraterna) som föreslår att man helt ska skrota premiepensionssystemet (PPM).
– Systemet är negativt för våra framtida pensioner. Fondavgifterna i premiepensionen ligger på drygt 1 miljard kronor och från starten rör det sig om många miljarder kronor ackumulerat. Det är pengar som tas från våra framtida pensioner, säger Pagrotsky till Svenska Dagbladet.
Kostar för mycket
Att en genomsnittlig premiepensionssparare inte har fått högre värdestegring än vad man kan nå med kollektiva lösningar är också ett tungt skäl mot PPM, anser Pagrotsky.
– Man upprätthåller ett dyrt system för att folk ska kunna välja fonder. Men om 98 procent låter bli att välja och därmed hamnar i ickevalsfonden så måste man ju ifrågasätta idén med att behålla ett system för fondval som kostar så mycket.
Dags att lägga ner
Det är tid att dra slutsatser av det nu 20 år gamla PPM-systemet, anser Pagrotsky, som betecknar PPM som ”ett djärvt experiment” och ”en dyr flopp”.
Han tycker att det vore mer kostnadseffektivt att låta premiepensionen gå in i inkomstpensionen och att pengarna därmed skulle förvaltas av AP-fonderna – exakt vad SPF har hävdat sedan man gick fram med rapporten ”Pensionssystemet – blev det som tänkt” våren 2011.
”En flopp”
SPFs ordförande Karl Erik Olsson välkomnar Pagrotskys utspel.
– Det finns all anledning att instämma i beskrivningen av PPM som en flopp.
Samma motivering
Pagrotskys och pensionärsorganisationernas argument är snarlika. I ett pressmeddelande från SPF som går ut idag står att systemet ”har blivit en besvikelse”.
– Avkastningen är dålig och sparandet riskfyllt. Den enskilde spararen har inga garantier mot att hela pensionssparandet spekuleras bort. Systemet är oöverskådligt med sina över 800 fonder. Man hade trott att människor skulle bli ”aktiva placerare”, och välja mellan dessa fonder. Så har det inte blivit, nästan inga nytillkomna pensionssparare väljer själva.
Kan hejda bromsen
Karl Erik Olsson upprepar kravet att hela pensionsavgiften på 18,5 procent bör förvaltas av det gemensamma pensionssystemet.
– Därmed får vi tillbaka ett solidariskt pensionssystem, fortfarande med säkra finanser. Och det utan att den så kallade bromsen behöver slå till, säger Karl Erik Olsson.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Premiepensionen
- Premiepensionen är en mindre del av den allmänna pensionen
- 2,5 procent av inkomsten avsätts till premiepensionen
- Den enskilde pensionsspararen kan själv välja fonder man vill placera sitt sparande i
I december väntas Leif Pagrotsky bli klar med sin utredning av Socialdemokraternas skattepolitik.