Avgiften till den allmänna pensionen måste höjas till de 18,5 procent som var tänkta från början. Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. (S).
Riksdagspartierna rustar sig nu inför höstens budgetförhandlingar. Pensionsfrågan lär komma upp på bordet. Prognoserna ser mörka ut i coronakrisen kölvatten.
Det finns flera sätt att gå fram. Ett gäller pensionsavgiften.
Med dagens sätt att beräkna pensioner är avgiften i praktiken 17,21 procent istället för de 18,5 procent som var tänkt från början.
Dagens pensioner är för låga för dem som arbetat ett helt yrkesliv, anser Shekarabi. Att utnyttja hela avgiften vore ett sätt att få upp pensionerna.
Tar lång tid
Samtidigt är systemet trögt. En höjning idag genererar högre pensioner först om kanske 20 år.
– Vi har också tittat på modeller för hur en avgiftshöjning skulle kunna leda till högre pensioner även för befintliga pensionärer, säger Ardalan Shekarabi till DN.
Stat eller parter
Alla partier i Pensionsgruppen – regeringspartierna S och MP samt M, C, L och KD – måste vara överens innan nya steg kan tas.
Diskussioner pågår inom gruppen hur man ska finansiera höjningen till 18,5 procent.
Antingen får staten staten betala eller så får facken och arbetsgivarna förhandla fram en finansiering.
Pensionstillägg
Socialdemokraterna har nyligen fått med sig Pensionsgruppen på ett inkomstpensionstillägg på som mest 600 kronor i månaden före skatt till dem som arbetat i många år men som får en låg pension.
Tillägget ska inte ingå i pensionssystemet utan pengarna tas från statskassan.
– Vi måste fortsätta att höja pensionerna och vi ser inkomstpensionstillägget som ett första steg, säger Ardalan Shekarabi till DN.