Vården och omsorgen ska förebygga undernäring hos äldre. Nu slås det fast i en ny lag.
I tisdags (1/11) trädde lagen i kraft. Bakom de bindande föreskrifterna står Socialstyrelsen.
Kravet är att vårdgivaren ”ska” – det räcker inte längre med ”bör” – ha tydligare rutiner när de bedömer risken för undernäring bland äldre i exempelvis biståndsbedömda trygghetsboenden, särskilda boenden och i hemtjänst.
– Det här är en viktig signal från våra myndigheter, säger Janina Blomberg som är kostvetare och medgrundare av ÄTUP som arbetar med utbildning av personal inom äldreomsorgen.
– Alla som arbetar inom vård och omsorg har nu ett tydligt uttalat ansvar för att upptäcka och förebygga undernäring hos äldre. Alla som bedriver äldreomsorg och hälso- och sjukvård ska helt enkelt arbeta med detta.
Fullt möjligt stoppa undernäring
ÄTUP satsar på att nå ut med kunskap till hela personalgruppen på äldreboenden och i hemtjänst.
– Våra digitala kunskapslyft är anpassade för undersköterskor och vårdbiträden som är de som gör jobbet och som måste kunna upptäcka och förebygga undernäring genom det dagliga arbetet, säger Janina Blomberg till Senioren.
Man har också anpassat kunskapslyften utifrån att majoriteten inte har svenska som modersmål.
– Det är unikt, men viktigt för att verkligen åstadkomma förbättringar. Problemen med undernäring är omfattande, men vi ser att det är fullt möjligt att göra stor skillnad.
ÄTUP har hittills utbildat drygt 1 000 undersköterskor och certifierat 3 äldreboenden. När minst 75 procent av personalen är klara och diplomerade certifieras boendet/hemtjänstverksamheten.
Kunskapslyftet fungerar som ett verktyg för ledningen att implementera de nya kraven från myndigheterna.
Idag är tio kommuner och två privata vårdföretag i gång.
Enligt Janina Blomberg är minst 50 procent av de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst undernärda, eller riskerar att bli undernärda.
Kan bli vårdskada
I ett webbinarium (1/11) om den nya lagen arrangerat av ÄTUP berättade Erland Olsson, som bland annat arbetar som medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerås, att den nya författningen kan leda till att undernäring faktiskt anmäls som vårdskada enligt Lex Sara och Lex Maria om de hårdare kraven inte följs.
– Men för att lyckas implementera den nya författningen är det avgörande att höja kompetensen hos alla som arbetar nära äldre, betonade Erland Olsson under webbinariet.
– Även om det är vi som är ansvariga sjuksköterskor eller verksamhetschefer som är högst ansvariga behöver alla medarbetare kunna upptäcka tecken på undernäring och delta i det förebyggande arbetet.
Leder till problem
Problem med undernäring börjar ofta långt tidigare än när man kommer till äldrevården, säger Erland Olsson.
– Snarare blir undernäringen ett skäl till att man behöver hemtjänst eller äldreboende.
Det finns många fallgropar som ligger bakom problemen. Från den oaptitliga inplastade matlådan som lämnas vid dörren åt någon som ska äta i ensamhet till svag ekonomi, en önskan om att förbli smal eller ren aptitlöshet.
Följden blir ofta fallskador, långvariga sjukhusvistelser och svårläkta sår, något som framgår av det nationella kvalitetsregistret Senior Alert.
Så blir det verkligen bättre bara för att det kommer nya föreskrifter?
– Ärligt talat tror jag inte det, säger Erland Olsson i en kommentar till tidningen Vårdfokus. Såvida man inte följer upp lagen med andra åtgärder, som till exempel att primärvård och akutmottagningar kan samarbeta och skicka orosanmälningar när de ser att någon har ramlat. Då kan de på ett tidigt stadium gå in och meddela att där är en person som de tror behöver mer stöd när det gäller maten.
Missar att ligga steget före
95 procent av Sveriges kommuner har rutiner för att förebygga undernäring hos äldre som är inskrivna i den kommunala omsorgen. Men bara 23 procent vet hur många av de äldre som fortfarande bor hemma och som är eller riskerar att bli undernärda. Det visar en enkätundersökning som Livsmedelsakademin har gjort.
Enkäten gjordes inom satsningen Nollvisionen för undernäring hos äldre som drivs av Livsmedelsakademin i samarbete med privata företag, akademi och offentliga organisationer. Livsmedelsakademin är ideell och icke vinstdrivande så kallad klusterorganisation.
– Om samhället hade kunnat förebygga undernäring även hos de som bor i ordinärt boende, hade mycket lidande och stora samhällskostnader kunnat undvikas. Svårigheten är att hitta de som riskerar undernäring i tid. Fler i ekosystemet runt den äldre behöver samverka, säger Pernilla Fagerlin på Livsmedelsakademin.
Ett uteblivet fall motsvarar finansieringen av hela den förebyggande verksamheten, säger en av respondenterna i enkäten.
Enkäten visar att det är ovanligt med samarbeten med organisationer utanför kommunerna, som pensionärsorganisationer eller anhörigföreningar. Via dem hade bland annat kunskapen om bra mat för äldre kunnat spridas och fler äldre hade kunnat få reda på att de är berättigade till hjälp om de behöver.