Nya tag i striden om pensioner
Foto: Gettyimages
Nyheter | Ekonomi

Nya tag i striden om pensioner

Det saknas en ärlig debatt om pensionssystemet, anser SPF Seniorerna. Det tänker man nu göra allt och litet till för att ändra på.

Jan Arleij
Publicerad 2021-03-11

Hur många väljare känner egentligen till att all risk i pensionssystemet faktiskt ligger på individen?

Frågan ställer SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson i en debattartikel i Svenska Dagbladet (10/3).

Vi avstår obligatoriskt lön till pension och ska ställa upp och arbeta allt längre, men kan ändå inte lita på att pensionen blir tillräcklig, skriver Eva Eriksson.

– Staten däremot behöver varken ta ansvar för skäliga pensioner eller en realistisk arbetsmarknad. Risken i pensionssystemet ligger hos individen.

Fungerar inte

Ett system som inte förändras när påfrestningar uppstår och som saknar politiskt ansvar liksom hänsyn till sociala behov är inte längre en fungerande socialförsäkring, fortsätter Eva Eriksson.

– I en offentlig pensionslösning kan inte sjunkande pensioner och växande arbetslivskrav vara de enda alternativen. Risker ska delas mellan staten och medborgaren.

Ny rapport

Debattartikeln är en principiell kritik av en lång rad brister som präglar pensionssystemet, enligt SPF Seniorerna. Ett system som politikerna tillåter ”skena från verkligheten”.

– Systemets helautomatiska justeringar, avsaknad av samspel med samhällsutvecklingen och kravlösheten för politiken måste upphöra.

För att få nytt bränsle till kravet och till en bredare samhällsdebatt om pensionssystemet har SPF Seniorerna tagit fram en ny rapport, ”Trygg pension. Ett pålitligt pensionssystem och rimliga pensioner”.

Rapporten är en omfattande genomgång på drygt 150 sidor. Bland annat granskas om pensionssystemet verkligen ger en trygg inkomst efter arbetslivet, och om pensionen kan sägas spegla den arbetsinsats man gjort genom livet.

Eva Eriksson.

Flera förändringar krävs för både dagens och framtidens pensionärer.

– Reella möjligheter till ett längre arbetsliv måste existera innan pensionssystemet fortsätter att justera upp kraven på arbetslivets längd. Detta samspel kan inte längre åsidosättas, skriver Eva Eriksson i debattartikeln.

Ändra arbetssätt

SPF Seniorerna kräver att en total översyn görs av systemet.

– I hur många länder kan pensionerna bli lägre och behövlig pensionsålder öka utan alternativ, debatt och beslut?

– Pensionsgruppens arbetssätt måste ändras, politiskt ansvar och insyn ska finnas. Väljare i alla åldrar ska känna trygghet i att systemet kan förändras, att arbete lönar sig för pensionen.

Valet 2022

Om politikerna inte lyssnar riskerar man också att helt förlora människors tillit till pensionssystemet.

– Inför riksdagsvalet år 2022 måste pensionsfrågan debatteras, alternativ och politiska skiljelinjer ska synliggöras. Annars finns inga starka skäl för att det offentliga ska syssla med människors inkomstrelaterade pensioner, avslutar Eva Eriksson.

Rapporten

Här hittar du SPF Seniorernas nya pensionsrapport.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-03-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas