Nio av tio i åldersgruppen 85 till 109 år vill kunna välja äldreomsorg mellan privata och offentliga utförare. Men det saknas oftast alternativ. Det visar en ny undersökning från Vårdföretagarna.
Under ett seminarium i regi av SPF Seniorerna och Vårdföretagarna i Stockholm på onsdagen (13/3) presenterades rapporten ”Äldres valfrihet – en politik i otakt med väljarna?”.
Rapporten bygger på en opinionsundersökning som genomförts av Verian med en svarande målgrupp från 85 år till 109 år. Det är första gången en opinionsundersökning görs av hur 85-plussare själva ser på frågan. 1 227 intervjuer har genomförts.
Resultaten visar bland annat att över 90 procent vill kunna välja hemtjänst och äldreboende.
Samtidigt saknar drygt en miljon av de äldre möjlighet att välja hemtjänst, enligt Vårdföretagarnas rapport.
Trots LOV-system
I fler än 200 svenska kommuner saknas nämligen i praktiken möjlighet att välja ett privat hemtjänstalternativ, enligt rapporten. Detta trots att det finns LOV-system i över 150 kommuner.
I drygt 70 kommuner där det finns LOV-system saknas i det närmaste helt privata utförare. En viktig orsak till detta är enligt Vårdföretagarna ”undermåliga ekonomiska förutsättningar”.
Bara en av tio
Siffrorna är ur Vårdföretagarnas synvinkel ännu dystrare vad gäller möjligheten att välja äldreboende. Närmare 1,7 miljoner av befolkningen 65 år och äldre saknar en sådan möjlighet. En faktor bakom det är att det saknas valfrihetssystem för äldreboenden i 90 procent av landets kommuner.
– Det är säkert många som tror att vi har valfrihet i Sverige och att äldre har rätt att välja sin äldreomsorg. Men så är det inte, sa Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering.
– Det är nu hög tid för politiken att genomföra reformer som ger äldre en verklig valfrihet. Vi hoppas och tror att rapporten blir en ögonöppnare.
Sänder fel signal
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson underströk det orimliga i situationen.
– Vi ska enligt lag ha rätt att välja utförare, och vi seniorer vill också fortsätta bestämma över våra egna liv. Frågan politikerna snarast måste besvara är hur det ska kunna säkerställas.
– Att begränsa möjligheterna för oss äldre att välja omsorgsgivare sänder en oacceptabel signal att vi äldre inte skulle vara kapabla att välja. Här går politiken verkligen i otakt med äldres önskemål.
Bland åhörarna fanns en rad riksdagspolitiker liksom äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). I en påföljande paneldiskussion försökte man enas om förutsättningarna för en bättre valfrihet i landets alla kommuner.
Anna Tenje tackade för rapporten eftersom den ger ”råg i ryggen” för alla att verka för en bredare och djupare valfrihet, men betonade att det är arbetet mot oseriösa aktörer som ligger högst på regeringens agenda.
Centerpartiets Christofer Bergenblock ansåg att siffrorna i rapporten ger argument för regeringen att ta initiativ till lagstiftning som tvingar alla kommuner att ha valfrihet på hemtjänstens område, något som också Christian Carlsson (nedan), ordförande riksdagens socialutskott (KD), skrev under på.
Några sådana initiativ utlovade dock inte Anna Tenje. Det är kommunpolitikerna som har ansvaret att fatta de avgörande besluten.