Pensionsmyndigheten har bytt styrelse. En av de nya ledamöterna är den välkände professorn Ingmar Skoog.
Under torsdagen fattade regeringen beslut om en ny styrelse för Pensionsmyndigheten. Bland de sju ledamöterna återfinns bland annat professor Ingmar Skoog, känd bland annat för att ha ingått i regeringens corona-kommission och för att ha myntat begreppet ”70 är det nya 50”.
Ingmar Skoog är läkare, senior professor i psykiatrisk epidemiolog och ordförande för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Han har även varit medarbetare i Senioren under flera år, som krönikör, poddare och bloggare.
Utöver Ingmar Skoog ingår även dessa ledamöter i den nya styrelsen:
- Anders Perklev, justitieråd i Högsta domstolen som fortsätter som ordförande.
- Carl-Magnus Fahlcrantz, kontorschef inom försvaret som bland annat även arbetat på Skolverket, IVO och SIS.
- Eva Gottfridsdotter-Nilsson, som varit vd för Länsförsäkringars fondförvaltning.
- Elisabeth Hopkins, avdelningschef för ekonomisk statistik och analys på SCB.
- Therese Mattsson, före detta generaldirektör för Tullen och Kustbevakningen som även arbetat inom Polisen och Säpo.
Dessutom ingår myndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg i styrelsen. Hon och ordförande Anders Perklev är de enda som är kvar från den avgående styrelsen.
Enligt instruktionen för myndigheten kan styrelsen innehålla ytterligare en ledamot, men regeringen nöjde sig alltså med sju stycken.
– Pensionsmyndigheten får en ny styrelse vars samlade erfarenheter och djupa kunskaper inom bland annat statsförvaltning, IT, kapitalförvaltning, säkerhetsfrågor och forskning inom åldrande behövs för myndighetens uppdrag och verksamhet, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett uttalande.
– Det vore bra om styrelsen kan bidra till att påskynda arbetet med att Minpension.se ska kunna fungera också efter pensionsuttag och oavsett ålder. SPF Seniorerna har många medlemmar som uppskattar och använder Minpension.se för att få en översikt över sina pensioner långt efter att de gått i pension – även om tjänsten är ämnad för planering före uttag, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson och fortsätter:
– Olika tekniska hinder och dess fokus på planeringen inför pensionsuttag medför dels att tjänsten inte är optimal för den som har gått i pension och efter 80 års ålder tillåts man inte använda den. Vi menar att Minpension.se bör utvecklas för bästa möjlig användning också efter pensionering och utan åldersbegränsningar.