En större andel män med lågrisktumörer opereras för prostatacancer än män med högrisktumörer. Det visar en ny landsomfattande studie.
En mycket stor del av de män som behandlas för prostatacancer har låg risk för att dö i sin sjukdom, konstaterar studien som är ledd av forskare vid Umeå universitet.
En huvudpoäng för forskarna är därför att det är viktigt att kunna identifiera högrisktumörerna.
PSA-nivån
I studien, som nu publiceras i den ledande tidskriften European Urology, har man jämfört risken för död bland män med prostatacancer med den bland tumörfria kontrollpersoner. Under 15 års tid har man följt drygt 76 000 svenska män med prostatacancer.
För männen med lågrisktumörer enligt de mått som används kliniskt – tumörstadium och elakhetsgrad samt PSA-nivå – var risken för död inte större än bland män utan prostatacancer. Däremot var dödsrisken hos män med lokaliserad högrisktumör klart högre än bland kontrollpersonerna.
Över hälften
Trots det behandlades alltså en större andel av männen med lågrisktumör – 52 procent – genom operation eller strålbehandling än av männen med högrisktumörer – 32 procent.
– Våra resultat visar behovet av att bättre anpassa behandlingen efter risken samt av att minimera biverkningarna av behandling eftersom så stor del av de behandlade männen har en låg risk för att dö i prostatacancer och lever länge efter behandlingen, säger professor Pär Stattin, vid Umeå universitet, och huvudförfattare till artikeln.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Prostatacancer
Den vanligaste och mest dödande cancerformen bland svenska män.
Samtidigt lever många med sin prostatacancer i många år utan att sjukdomen fortskrider eller ger symtom.
Biverkningarna efter operation består av minskad erektionsförmåga, urinläckage och ibland tarmbesvär.