Seniorer riskerar att drabbas när statistik över försäljning av läkemedel stoppas.
Socialstyrelsen och e-hälsomyndigheten kommer inom kort att stoppa utlämnandet av försäljningsstatistik där enskilda läkemedel kan identifieras.
Skälet är en ny domstolstolkning av sekretesslagen som innebär att Socialstyrelsen och e-hälsomyndigheten inte längre anser sig kunna lämna ut försäljningsuppgifter om enskilda läkemedel.
Svårt följa upp
Myndigheternas striktare tolkning av sekretesslagstiftningen kommer att drabba seniorer, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm till Senioren.
– Det blir svårare att följa upp läkemedels nytta och risker sedan de kommit ut på marknaden och det kommer att slå inte minst mot den största patientgruppen – de årsrika konsumenterna.
Minskad säkerhet
Barbro Westerholm, själv läkare i grunden, konstaterar två saker. Dels att det är äldre som är den största användargruppen av läkemedel. Dels att försäljnings- och receptstatistik gör att man kan bedöma sambandet mellan användningen av olika läkemedel och läkemedelsbiverkningar som anmäls för äldre.
– Genom de restriktioner som införs för läkemedelsstatistiken förhindras dessa analyser med minskad säkerhet för användarnas del som följd.
Forskning tar stryk
Flera saker riskerar enligt Barbro Westerholm att gå förlorade, bland annat:
• Möjligheten att kunna se hur rekommendationer om olika läkemedels användning slår igenom.
• Den mångåriga, väl utvecklade nordiska forskningssamverkan om läkemedels nytta och risker.
Kräver svar
Barbro Westerholm begär nu att regeringen agerar.
I en skriftlig fråga i riksdagen till socialminister Lena Hallengren (S) vill Barbro Westerholm veta vad regeringen gör ”så att den svenska läkemedelsstatistiken kan fungera på det effektiva, kvalitetssäkrade och transparenta sätt som den har gjort under de senaste 40 åren”.
Lovar lindra
Lena Hallengren håller med om att ”en rad negativa konsekvenser” nu står för dörren.
Regeringen återkommer med besked om möjligheter att kortsiktigt lindra vissa effekter, lovar Lena Hallengren, och hur man eventuellt kan utreda frågan långsiktigt.
– Det är regeringens ambition att läkemedelsstatistik även fortsättningsvis ska kunna hanteras på ett sätt som ger allmänheten insyn i utvecklingen på läkemedelsområdet och som samtidigt bidrar till ökad patientsäkerhet och kostnadseffektivitet, sammanfattar Lena Hallengren sitt svar till Barbro Westerholm.
Bakgrund
Sedan 40 år har den svenska läkemedelsstatistiken varit offentlig ner på enskilt läkemedel.
En dom i Kammarrätten i Stockholm från i somras tolkas nu av Socialstyrelsen och eHälsomyndigheten så att försäljningsstatistik över enskilda läkemedel från myndigheternas läkemedelsregister inte kan lämnas ut. Motiveringen är att det skulle strida mot offentlighets- och sekretesslagen.
Barbro Westerholm är upprörd:
– Det är helt galet att man sekretessbelägger uppgifter där alla som berörs, inte minst läkemdelsindustrin som säljer läkemedlen, vill att uppgifterna ska vara offentliga.