85 procent av svenska folket anser att det går en tydlig åldersgräns redan vid 50 år för när man inte längre är attraktiv på arbetsmarknaden. Det visar en färsk Demoskopundersökning. Helt oacceptabelt, anser nybildade Pluskommissionen.
Enligt undersökningen uppger en majoritet – cirka 60 procent – att de vill jobba så länge de kan, även efter uppnådd pensionsålder.
Men endast en bråkdel av de tillfrågade, tre procent av männen och två procent av kvinnorna i åldersgruppen 50-60 år, upplever sig som attraktiva i arbetsgivares ögon.
För individer över 60 sjunker denna siffra ännu mer dramatiskt till endast en procent för männen, och till noll procent för kvinnorna.
Ny kraft
Bakom undersökningen står ett nytt initiativ, kallat Pluskommissionen som lanserades i förra veckan (20/3).
Idén med kommissionen är att få till en mer positiv syn på livserfarenhet och att bättre tillvarata all outnyttjad kompetens, säger Frans Lindelöw, Skandias koncernchef och VD för Skandia som går in som huvudpartner.
– Vi är väldigt glada över att kunna möjliggöra Pluskommissionen som en ny kraft i svensk samhällsdebatt. Skandia kommer att bidra med vår expertis inom pension och hälsa och ser fram emot att tillsammans med kommissionen vara en del av att driva positiv förändring på ett viktigt område, säger Frans Lindelöw.
Sämre pensioner
En följd av ålderismen på den svenska arbetsmarknaden är att pressen på pensionssystemet ökar.
– Vår hälsoutveckling har ju inneburit att medellivslängden fortsätter att öka och att förutsättningarna för längre arbetsliv för fler aldrig har varit bättre, säger Mattias Munter, som är pensionsekonom på Skandia.
– Men om attityderna i samhället inte hänger med så riskerar vi ett enormt slöseri av kompetens och resurser, vilket i sin tur leder till lägre pensioner för individen och samtidigt sätter ytterligare press på pensionssystemet.
Stor potential
Pluskommissionens mål är att förändra attityderna till ålder i allmänhet, och till äldre i synnerhet, säger Pluskommissionens generalsekreterare John Mellkvist.
– Vi kommer tillsammans att arbeta för att Sverige som land kan bli bättre på att tillvarata den stora potentialen som finns i den seniora arbetskraften, fortsätter John Mellkvist, som sedan många år tillbaka är engagerad i åldersfrågor och som nyligen nominerades till Årets junior av Senioren.
Det behövs en samlad röst för alla som kan och vill fortsätta vara aktiva även efter att de nått sin pensionsålder, menar han.
Vilka frågor kommer kommissionen att driva?
– Vi kommer verka inom alla frågeområden som påverkar möjligheterna till ett långt och rörligt arbetsliv för fler. Mer specifikt handlar det om att öka åldersspridning och åldersrepresentation i företag och organisationer, men också att förmedla kunskap och insikter om hur ökad åldersmedvetenhet bidrar till lönsamhet och samhällsnytta, men också till bättre hälsa.
”Slöseri”
När Pluskommissionen invigdes fanns äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på plats.
Hon betonade att det är ett ”slöseri” och ”dåligt för både människan och samhället när vi slentrianmässig pensionerar av människor då de har som mest kunskap och erfarenhet”.
Vill få bort övre åldersgräns
En majoritet, 62 procent, av de tillfrågade i Demoskops undersökning stödjer idén om att helt avskaffa den övre åldersgränsen för pension.
Uppfattningen är generationsöverskridande, med det starkaste stödet hos den yngsta gruppen, där 67 procent förespråkar en avveckling av åldersbaserad pensionering.