Världen har fått ett läkemedel som påverkar Alzheimers sjukdom. Svenska experter är hoppfulla, men har också invändningar.
Det handlar om läkemedlet Adukanumab som kommer att säljas under namnet Aduhelm i USA.
Läkemedlet påverkar den underliggande biologin bakom Alzheimers sjukdom genom att det minskar inlagringen av ämnet beta-amyloid i hjärnan hos patienterna.
Grönt ljus
I förra veckan (7/6) kom den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA med sitt godkännande av läkemedlet, framtaget av läkemedelsföretaget Biogen.
Mycket positivt, menar Bengt Winblad, senior professor i geriatrik vid Karolinska institutet.
– Jag välkomnar beskedet. Generellt är detta en stor grej för oss inom alzheimerfältet där vi inte fått något nytt läkemedel sedan 2002 då memantin godkändes, säger han till Dagens Medicin.
– Sedan är det uppenbart att den bromsande effekten inte är stor. Förhoppningsvis kan det komma markörer som talar om vilka patienter som svarar bättre och sämre på behandlingen.
Mer krävs
Det amerikanska godkännandet är också villkorat med att företaget måste göra en uppföljande så kallad randomiserad och kontrollerad klinisk prövning som bekräftar den kliniska effekten.
– Det är mycket viktigt att den studien kommer i gång så fort som möjligt och att det finns ett slutdatum när den ska vara klar, säger Bengt Winblad.
Tror på effekt
Kaj Blennow, som är professor och alzheimerforskare vid Göteborgs universitet, vill också se en sådan studie.
– I grunden tror jag på att adukanamub med längre uppföljning kommer visa sig ha mycket tydligare klinisk effekt, säger han till Dagens Medicin.