Ny dom om särskilt boende ställer krav på sociala insatser
Bild: Getty Images
Nyheter | FÖRÄNDRING

Ny dom om särskilt boende ställer krav på sociala insatser

Äldre kan tvingas bo i annan kommun efter ny dom i somras. Då måste kommunerna satsa på att utveckla det sociala innehållet, menar SKR.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-28

En dom i högsta instans slog tidigare i somras fast att särskilt boende inte längre måste erbjudas i den äldres hemkommun.

Ystads kommun har hotats med 1,5 miljoner i vite sedan 2021 för att äldre som beviljats särskilt boende inte fått detta i den egna kommunen.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har flera gånger krävt vite för att Ystad därmed inte har följt lagen. Det är enligt Ivo inte rimligt att äldre ska behöva flytta till en annan kommun.

Ystadspolitikerna har överklagat men Ivo har fått rätt i både förvaltningsrätt och kammarrätt. Men nu får alltså Ystad ändå sista ordet genom utslaget i Högsta förvaltningsdomstolen.

Digitala lösningar som Facetime blir viktiga att utveckla.

Den prejudicerande domen slår fast att det avgörande är att den enskilde genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Det viktiga är då inte i vilken kommun som platsen erbjuds, enligt domstolens tolkning av socialtjänstlagen.

Kommunernas intresseorganisation SKR (Sveriges kommuner och regioner) är mycket nöjda med domen.
– Nu kan kommuner samverka mycket mer, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef på SKR.

Att domen kommer just nu tror Åsa Furén Thulin beror på kommunernas pressade läge – ekonomiskt, demografiskt och personalmässigt.
Men hur ser du på risken att den äldre inte får lika många besök av anhöriga och vänner om boendet ligger i en annan kommun?
– Så kan det bli. Därför är det viktigt att kommunerna jobbar med det sociala innehållet. Digitala lösningar som Facetime blir viktiga att utveckla.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas