Politikerna i Pensionsgruppen kommer inom kort med ett förslag till hur bromsen i pensionssystemet ska sänka pensionerna mjukare än i dag. Men förslaget innebär inte några extra pengar till systemet.
Partierna i den parlamentariska Pensionsgruppen är överens om förändringarna.
I månadsskiftet väntas regeringen skicka ut ett förslag på remiss. Den nya bromsen skulle sedan kunna träda i kraft den 1 januari 2016.
– Vi har sett att konjunktursvängningarna påverkat pensionerna. Det har gjort att det har varit svårt för enskilda pensionärer att förutsäga hur mycket man faktiskt ska få. Det har varit ganska stor slagighet när det gäller pensionerna och det här skulle innebära att man minskar det, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som också är ordförande i Pensionsgruppen.
Bromsen har slagit så att pensionerna har sänkts 2010, 2011 och 2014. De andra åren har pensionerna stigit något.
En mjukare broms skulle sänka pensionerna mindre men också innebära svagare höjningar i godare tider.
– Man kapar toppar i båda ändar. Om man skulle införa det i en högkonjunktur så skulle det innebära en något lägre utveckling då. I en något sämre tid så innebär det att man kapar den dalen. Över tid förlorar man inte på det, fortsätter hon.
Förslaget ligger i linje med vad dåvarande finansminister Anders Borg (M) förutskickade i ett möte i september 2013 med ledarna för pensionärsorganisationerna.
Då kunde veteranen.se rapportera att Borg ville se ett pensionssystem med en teknisk lösning som förhindrar kraftiga svängningar.
Det som politikerna i Pensionsgruppen nu vill komma åt är just den så kallade volatiliteten, eller slagigheten.
Förslaget innebär alltså inte att pensionärerna föreslås få höjda pensioner, och inte heller att problemet med ett underfinansierat pensionssystem åtgärdas.
I praktiken får istället pensionärerna själva betala för att lindra kraftigt sänkta pensioner i dåliga tider – genom att avstå en del av höjningen i goda tider.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se