Nu prövas övergreppet mot Arne Gavelin
Arne Gavelin från Örnsköldsvik.
Nyheter | Prejudikat

Nu prövas övergreppet mot Arne Gavelin

Vad ska det kosta staten om man felaktigt sätter en äldre person under förvaltarskap? Den frågan ska nu Högsta domstolen besvara.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-12

Att sätta någon under förvaltarskap är bland det mest ingripande staten kan utsätta sina medborgare för. Om det är nog de flesta överens.

Men om staten gör fel blir frågan hur misstaget ska värderas – och vilket skadestånd den drabbade därmed ska kunna få.

Senioren återgav i januari den bisarra historien om hur Arne Gavelin felaktigt sattes under förvaltarskap. En kränkning som pågick under ett år, innan tingsrätten tvingades backa och riva upp beslutet om förvaltarskap.

Första gången

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Arne Gavelin staten och begärde skadestånd.

Hovrätten kom därmed att för första gången pröva statens ansvar när en domstol felaktigt satt en enskild under förvaltarskap.

Svag markering

Hovrätten gav Arne Gavelin rätt i sak, men ansåg att skadeståndet skulle stanna på 80 000 kronor.

En så allvarlig rättighetsöverträdelse kräver en mycket starkare markering, ansåg Arne Gavelin och Centrum för rättvisa, som överklagade till Högsta domstolen.

– Förvaltarskapet kändes som en livstidsdom. Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det hela har varit oerhört förödmjukande. Det känns som upprättelse att Högsta domstolen nu väljer att pröva mitt fall, säger Arne Gavelin i en kommentar.

Vägledning behövs

Centrum för rättvisa poängterar att hovrättens nivå på skadeståndet inte alls reflekterar allvaret av överträdelsen.

– Det finns ett stort behov av vägledning kring hur allvaret av en sådan överträdelse ska värderas. Därför är det angeläget och viktigt att målet nu kommer att prövas av Högsta domstolen, säger Alexander Ottosson som är jurist på Centrum för rättvisa.

Alexander Ottosson. Foto Linda Broström

Alexander Ottosson och Henrietta Cahn kommer att vara ombud för Arne Gavelin i de förestående förhandlingarna i Högsta domstolen.

En muntlig förhandling i Högsta domstolen väntas äga rum i januari eller februari 2025. Därefter tar det ungefär en månad innan dom meddelas.

Centrum för rättvisa

Centrum för rättvisa grundades år 2002 som en ideell och oberoende aktör med uppdrag att värna enskildas grundläggande fri- och rättigheter.

Sedan starten har man granskat tusentals fall och har engagerat sig som ombud i över 100 fall. Fallen har rört allt från yttrandefrihet till äganderätt.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-09-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas