Den här gången ska inte politikerna komma undan som de gjorde efter förra valet. Det har SPF Seniorerna och PRO i Huddinge bestämt. Och de har en plan för hur det ska gå till.
Tillsammans fick de partierna på fötterna i äldrefrågor redan inför valet 2018.
– Deras engagemang verkade vara stort och de kom till våra utfrågningar. Men efter valet dog deras intresse. Dialogen bara tystnade, säger Berit Westergren, avgående ordförande i SPF Seniorerna Huddinge.
Besvikelsen var förstås stor, men också förvåningen över partiernas nonchalans.
– Alla blir ju äldre och alla känner någon på nära håll som är äldre. Ändå har det varit svårt eller omöjligt att få politikerna att lyssna och agera utifrån seniororganisationernas förslag. Det är lite svårt att förstå, säger Berit Westergren.
Senioren besöker föreningarnas lokal i centrala Huddinge, en kommun söder om Stockholm med 15 000 65-plussare. Om fyra år är man 19 000 – en femtedel av befolkningen.
Runt bordet sitter fyra nyckelspelare bakom seniororganisationernas samverkan. Förutom Berit Westergren Ewa Hjelm som är SPF Seniorerna Huddinges vice ordförande, Kaj Carlberg, ordförande i PRO Segeltorp och Kent Jakobsson, ordförande PRO Fullersta.
Ända sedan 2017 har samarbetet varit livaktigt.
– Det är bra att arbeta gemensamt och tala med ett och samma budskap. Då kan de inte spela ut oss mot varandra, säger Kaj Carlberg som också är ordförande i de sju PRO-föreningarnas samorganisation i Huddinge.
Vissa genombrott har man fått.
– Pensionärsrådet sorterar sedan 2019 under kommunstyrelsen vilket vi har krävt under lång tid, säger Kaj Carlberg. Ett annat är att politikerna sagt ja till vår idé att Huddinge ska ta fram ett program för att kunna certifiera sig som en äldrevänlig kommun.
Men formalia och dokument räcker inte för att få verkliga förbättringar i vardagen, konstaterar Ewa Hjelm och får instämmande nickar.
– Politikernas passivitet de senaste fyra åren är oacceptabel. Vi vill ju ha en bra dialog! Men nu har partierna fått en konkret kravlista och vår valrörelse går ut på att tvinga dem på besked.
De svar som partierna levererar kommer seniorerna att analysera och redovisa för väljarna.
– Dels i lokala media, men också på våra hemsidor, som en guide till partiernas politik för äldre i Huddinge, säger Ewa Hjelm.
På kravlistan finns en digital fixare inom kommunen. Någon som likt Fixar-Malte-idén kan komma hem till de äldre och hjälpa till när tekniken strular.
– Det är naturligt att Huddinge skaffar en sådan, inte minst med tanke på hur mycket man digitaliserar samhällets service. Många har problem att hänga med och det duger inte att man bara lämnar dem efter, säger Ewa Hjelm.
Några exempel på SPF Seniorernas och PRO:s 28 konkreta krav
* 65+ på valbar plats på vallistorna och i proportion till andel av kommunens befolkning.
* Reellt inflytande via pensionärsrådet.
* Återinför en Äldreombudsman.
* Anställ endast rätt utbildad personal – lägst undersköterska – till hemtjänst och särskilda boenden.
* Anställ endast personal som behärskar svenska språket till svenskspråkiga äldre.
* Gör omstart i parkeringsfrågan.
* Öka den sociala samvaron för äldre – inför äldrekollo och ”pratbänkar” som placeras ut efter gångstråk.
Men politikerna har hittills inte velat lyssna. Man hänvisar till att det finns dator och hjälp på biblioteket.
– Det räcker inte och vi kommer att kräva betydligt bättre besked inför valet, säger Kaj Carlberg och rösten hettar till.
En annan konflikt gäller digitaliseringen av p-avgiften i kommunen, något som fortsätter att skapa stora svårigheter trots seniororganisationernas fleråriga protester. På det här sättet förlorar SPF Seniorerna och PRO besökare till sina möten.
– När vi påtalar det för kommunen säger de att det finns en gratis parkering på andra sidan järnvägen. Men vi behöver parkera nära lokalen för att vi kanske har svårt att gå eller att vi behöver skjutsa någon som inte kan gå så långt, säger Kent Jakobsson.
– Antingen ser man inte ens problemen eller så förminskar man äldres behov så att man kan negligera oss på det här sättet, fyller Berit Westergren i.
Oavsett vilket finns det bara en sak att göra, konstaterar alla fyra.
– Vi måste försöka bullra och göra mer oväsen, bli obekväma och inte låta oss slås ner av dessa attityder som går ut på att vi ska sitta tysta och nöjda, säger Berit Westergren.
Två nyckeldagar står för dörren – den 17 och 19 maj. Då ska kommunens tio partier – 5 per tillfälle – komma till kulturhuset i centrum och redovisa vad man har att erbjuda för politik som svar på kravlistan. Seniororganisationernas företrädare frågar ut och politikerna svarar.
Allt spelas in på Youtube och kommer att kunna ses i efterhand på nätet.
– Det blir ett bindande underlag för politikerna, riktigt myser Kent Jakobsson. Det som finns på ljud och bild går inte att slingra sig ur i efterhand. Vi hoppas på riktigt bra konsumentupplysning till väljarna.
– Att sända gör också att många fler kan ta del än de 120 platser vi kan fylla i lokalen. Det här gör vi ju för alla seniorer, inte bara våra medlemmar.
Men nyckeln till äldrepolitiska framgångar stavas uppföljning, betonar Ewa Hjelm. Det är läxan från mandatperioden 2018-2022.
– Vi ska utveckla former för ett par offentliga uppföljningar per år under de kommande fyra åren. På dem ska vi få politikerna att ge besked om vad man har gjort och vad man har underlåtit att göra och i så fall varför.
– Bara så kan vi få mer att hända. Ska politikerna bry sig om mer än barn och byggande måste vi seniorer ligga i hårdare. Det är den krassa verkligheten och det är den största läxan vi fått från den här mandatperioden.