Personer över 65 år får numera välja bort Astra Zenecas vaccin. Det har både Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten meddelat. ”Vi har sett att vaccinationsgraden är något lägre i åldersgruppen 65 till 69 jämfört med både något äldre och något yngre", säger chefläkare Elda Sparrelid i Region Stockholm till TT.
Hon fortsätter, i ett pressmeddelande från Region Stockholm förra veckan:
”Att skydda våra äldre är viktigt och vi tror och hoppas att de i åldersgruppen 65+ som hittills valt att inte vaccinera sig eller varit tveksamma nu tänker om och bokar sig för vaccination”
Folkhälsomyndigheten skriver också i ett pressmeddelande att Astra Zenecas vaccin fasas ut.
”De regioner som har kvar AstraZenecas vaccin kan använda antingen detta eller Pfizers eller Modernas vaccin”, meddelar Folkhälsomyndigheten som också skriver att ”behovet av ytterligare vaccindoser bedöms för närvarande som litet och en del överblivna doser av Vaxzevria kommer att lånas ut eller doneras enligt beslut som i så fall tas av regeringen”
Många olika turer
Det har varit många olika turer när det gäller Astra Zenecas vaccin och från och med 25 mars har det erbjudits enbart till personer över 65 år i Sverige på grund av de mycket sällsynta och allvarliga biverkningar med blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar. Biverkningar som studier visat drabbat mest yngre personer.
Vaccinationstäckningen är hög i Sverige och 89 procent över 65 år är färdigvaccinerade. I den gruppen är det också många som har fått just Astra Zenecas vaccin. Innan beslutet om att erbjuda det enbart till personer över 65 år fick även yngre det, mestadels personal inom sjukvård och äldreomsorg. Länder som Danmark och Norge har valt att stoppa användningen helt.
Justitieombudsmannen granskar
Samtidigt finns det ett stort antal människor som av olika anledningar inte velat ta Astra Zenecas vaccin. Det visar inte minst alla telefonsamtal och mail som har kommit till Senioren. Justititeombudsmannen ska också granska om Region Stockholm gjorde rätt som erbjöd det vaccinet enbart till personer över 65 år, som en del andra regioner också har gjort.
I exempelvis Stockholm hade 85 procent i gruppen 65-69 år fått en dos (siffror från 24 juni) medan samma siffra i Skåne var 88 procent.
Men nu är det alltså fritt fram för alla att välja bort Astra Zenecas vaccin. Det gäller såväl första som andra dosen. Däremot kan man inte välja mellan Pfizer eller Moderna eftersom det är två mRNA-vacciner som bedöms som likvärdiga.
Viktigt när delta dominerar
Region Stockholm skriver i sitt pressmeddelande att de ”hoppas att förändringen bidrar till att fler äldre blir fullvaccinerade, vilket är viktigt när antalet konstaterat smittade fortsätter öka i länet och delta-varianten dominerar”
– Tidigare hade vi brist på vaccin och för att använda allt vaccin vi hade effektivt kunde vi bara erbjuda AstraZeneca och inte mRNA-vaccin till åldersgruppen 65+. Snart kan dessa välja andra vaccin då tillgången har förbättrats och fler har hunnit bli vaccinerade. Antalet smittade ökar nu i länet och den mer smittsamma deltavarianten dominerar. Vi behöver därför fortsätta göra allt vi kan för att så många som möjligt är färdigvaccinerade när vi går in i hösten så att smittan inte ska få fäste när skolor och jobb drar igång, säger chefläkare Elda Sparrelid i pressmeddelandet.
Hänsyn till andra
Den mer smittsamma deltavarianten dominerar i flera regioner, inte bara i Stockholm. Det har också visat sig att en dos inte ger lika bra skydd som mot de andra varianterna.
– Alla tre vacciner som används i Sverige ger ett gott skydd, men det är extra viktigt med två doser för bäst skydd mot svår sjukdom för deltavarianten. Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så bör man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka, säger chefläkare Elda Sparrelid.
Folkhälsomyndighetens pressmeddelande
Region Stockholms pressmeddelande