SKL kan inte fortsätta förhindra riktlinjer som ska ge sjuka äldre trygghet även nattetid. Nu måste regeringen avgöra hur vården ska se ut.
Personal ska kunna hjälpa den som ramlat ur sängen eller ge trygghet till en orolig – även mitt i natten. Det skriver Socialstyrelsen gemensamt med de fem stora pensionärsorganisationerna i en debattartikel i tidningen Dagens Nyheter idag.
”Antalet äldre som är beroende av samhällets stöd för att klara vardagen och hälsan kommer att öka kraftigt framöver. Mot bakgrund av detta är motståndet som föreskrifterna mött bland företrädare för kommunerna oroväckande.”
Samtidigt överlämnar Socialstyrelsen ännu ett förslag på föreskrifter för bemanning till regeringen. (Det första förslaget kom redan 2012 och skulle trätt i kraft 1 januari 2014.) Enligt det aktuella förslaget ska det finnas personal dygnet runt på särskilda boenden och bemanningen ska anpassas efter var och ens behov.
SKL, Sveriges kommuner och landsting, har i åratal motarbetat riktlinjer som ska ge äldre sjuka rätt till hjälp även nattetid. SKL har gått så långt som att uppmana sina medlemmar att vägra lyda Socialstyrelsens regler. SPF Seniorerna har länge velat få igenom riktlinjer för bemanning, och redan i Veteranen nr 6 2013, gav Gösta Bucht, sakkunnig i geriatrik, Socialstyrelsen en känga för att de var för undfallande för SKLs eftertryckningar och efterlyste krafttag från regeringen. Nu har en ny SKL-styrelse tillträtt och kanske kan dialogen förbättras.
”Dagens äldreboenden är hem för samhällets allra äldsta och sköraste. Tröskeln för att komma in har höjts, och de som gör det har allt större vård- och omsorgsbehov. Trots det lämnas demenssjuka äldre fortfarande inlåsta utan personal nattetid. Så sent som i februari konstaterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bristande bemanning på nästan vart tredje inspekterat äldreboende. Brister finns även i socialnämndernas kontroll av att de äldre får den omsorg de behöver på äldreboendena, enligt en IVO-rapport från i höstas.”
Debattartikeln är undertecknad av Lars-Erik Holm, generaldirektör Socialstyrelsen, Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna, Curt Persson, ordförande PRO, Jöran Rubensson, ordförande SPRF, Monica Bäckman, ordförande SKPF samt Berndt Holgersson, ordförande RPG.
Läs hela artikeln ”Kommunernas nej till regler hotar kvalitet och värdighet” på DN Debatt här:
Nedan kan du läsa mer om turerna kring bemanningsfrågan och Socialstyrelsens riktlinjer.