Brott mot äldre uppmärksammas allt mer. Idag hålls en nationell konferens i Uppsala om att förebygga och hantera denna typ av brottslighet.
Landets främsta expertis är på plats i Uppsala för att ta del och dela med sig av aktuell kunskap och forskning. Kommunalrådet Ebba Busch (KD) inleder dagen.
Bland annat ska socialdepartement redogöra för vad som uträttas på nationell nivå för att förebygga brott mot äldre.
Ett nytt sätt att arbeta för att stötta äldre som utsatts för brott ska beskrivas av Haninge kommun.
Dessutom ska kriminologen Johanna Nivala berätta om en ny modell för att förebygga och hantera brott mot äldre.
SPF har såväl folkhälsoansvarige Ola Nilsson som förbundsstyrelsens ledamot Peter Lindgren på plats.
Bakom konferensen står Stiftelsen Tryggare Sverige.
– Syftet med dagen är att sprida information, utbyta erfarenheter och öka kunskapen om hur olika aktörer kan förebygga, identifiera och hantera när äldre drabbas av brott, säger stiftelsens generalsekreterare Magnus Lindgren.
Det finns starka skäl för samhället att mobilisera effektivare, anser Stiftelsen Tryggare Sverige.
– Äldre som brottsoffer är i många stycken en bortglömd grupp samtidigt som brott mot äldre ofta ger upphov till allvarliga somatiska, psykiska och sociala konsekvenser, säger Magnus Lindgren.
– Brottet kan till exempel resultera i att den drabbade isolerar sig och inte vågar gå ut. Fysiska skador kan ta lång tid att läka och känslomässiga skador kan bli kvar för alltid. Om brottet begåtts av någon som den äldre känner eller är beroende av kan känslan av hjälplöshet och utsatthet vara än starkare.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se