Det ser ljusare ut för många seniorer. Men ensamstående äldre kvinnor har det fortsatt tufft.
Den negativa ekonomiska trenden för pensionärer ser ut att ha vänt, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.
– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021. Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum, säger Trifa Chireh.
Siffrorna visar samtidigt att ensamstående kvinnor fortfarande är en särskilt utsatt grupp. De har 70 procent av mäns pension.
– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, säger Trifa Chireh.
Så har LF räknat
Individuella kostnader: kläder, skor, fritid, mobil, personlig hygien.
Gemensamma kostnader: Hushållsel, förbrukningsvaror, hemutrustning, medier, tidningar, streamingtjänster, hemförsäkring.
De har utgått ifrån att pensionären köpte bostadsrätten 2021. De har räknat med att singelpensionären bor på 70 kvadrat och paret bor på 90 kvadrat och har en belåningsgrad på 50 %. Ränteavdrag inkluderat.
För pensionärsparet har de inte tagit den genomsnittliga pensionen utan slagit samman en kvinna och en man, efter skatt. För 2025 har de räknat gemensamma kostnaderna och individuella kostnaderna ökar med 2 procent. Inkomstpensionen stiger med 4 procent mellan 2024 och 2025. (Därtill kommer
premiepensionen och tjänstepensionen som inte offentliggörs förrän 19
december men som också kan bli betydande.)
Källor: Länsförsäkringar, Svensk Mäklarstatistik, Pensionsmyndigheten och Konsumentverket