Miljöpartiet vill se övergångsregler för den drabbade årskullen 1957 som får högre skatt än alla andra årskullar nästa år.
Som första politiska parti agerar därmed Miljöpartiet i den riktning som SPF Seniorerna krävt hela hösten.
Partiet la på onsdagen (21/12) ett så kallat utskottsinitiativ i finansutskottet om övergångsregler för pensionärer födda 1957.
MP vill att regeringen ”skyndsamt inrättar övergångsregler så att pensionärer födda 1957 inte drabbas av en orättvis skattesmäll när åldersgränsen höjs i pensionssystemet”, skriver partiet.
Ett undantag
Den första januari 2023 höjs åldersgränsen för flera delar i pensionssystemet. När pensionsåldern höjs införs övergångsregler för vissa årsgrupper. Så har skett även denna gång, men med ett undantag, nämligen det förhöjda grundavdraget för personer födda 1957, konstaterar MP.
Resultatet blir att personer födda 1957 betraktas som pensionärer i alla hänseenden utom ett, nämligen vad gäller skatter. På grund av detta kommer de att få betala cirka 2 000 kronor mer i skatt i månaden under ett helt år.
Orimliga följder
– Många i årskullen 1957 har gått i pension eller meddelat arbetsgivare att de ämnar göra det utifrån tidigare gällande regler. Att de nu drabbas av en betydligt högre skatt än de räknat med under sina första år som pensionärer är inte rimligt. Beslutet får oacceptabla konsekvenser och vi vill att regeringen ser över reglerna, säger Janine Alm Ericson, som är ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
– Riksdagen fattade beslut om detta i maj i år, bara sju månader innan reglerna träder i kraft. Konsekvenserna är orimliga.
Frågan har varit het hela hösten, varför agerar Miljöpartiet just nu?
– Vi förväntade oss att regeringen skulle agera och ändra så att denna orättvisa inte skulle uppstå. Nu har regeringen kommit med sitt besked, som är ett icke-besked och som visar att de inte har intentionen att ändra. Då agerar vi, säger Janine Alm Ericson till Senioren.
Finansutskottet kommer att rösta om Miljöpartiets förslag på nästa möte, vilket väntas bli senast den 17 januari.
Tillkännagivande
Om förslaget skulle få gehör och att en majoritet i Finansutskottet ställer sig bakom så riktas det ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Det innebär att regeringen bör lyssna och agera, men man är inte tvingad att göra någonting.
Vad gör ni om regeringen inte lyssnar eller om ni röstas ner redan i finansutskottet?
– Då kommer vi fortsätta lyfta frågan. Skattesystemet ska vara rättvist och förutsägbart. De som planerat sin pension med övergångsregler ska inte behöva drabbas, säger Janine Alm Ericson.
Litet genombrott
SPF Seniorerna välkomnar Miljöpartiets initiativ.
– Vi ser klart positivt på att Miljöpartiet har uppmärksammat frågan och att de har lagt ett utskottsinitiativ för att försöka åstadkomma övergångsregler för årskull 1957 också när det gäller det förhöjda grundavdraget år 2023, säger förbundets pensionsexpert Anna Eriksson.
– Det handlar ju både om en tydlig skatteorättvisa och en inkonsekvens för 57:orna nästa år och om att sådana här regelförändringar måste vara förutsägbara och meddelas i god tid vilket inte har skett. Här finns nu en möjlighet att göra om och göra rätt.