Vad behöver pensionssystemet för att kunna ge verkligt trygga pensioner? Svaret kan komma i veckan.
På onsdag blir det en rejäl debatt om pensionerna. Arrangerande SPF Seniorerna och förbundsordförande Eva Eriksson kommer bland annat att ställa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) mot väggen i ett direktsänt seminarium som kan ses på förbundets webbsida och facebooksida.
SPF Seniorerna vill få besked om hur trygga och bra pensioner kan bli verklighet idag och i framtiden. Fler frågor blir det om vad som fungerar väl och mindre väl i pensionssystemet. Behöver pensionerna höjas och vilka alternativ finns i så fall?
Andra debattörer på seminariet blir preliminärt politikerna Ida Gabrielsson (V) och Katarina Brännström (M).
Dessutom kommer Håkan Svärdman från Forena och Staffan Ström från Alecta, två av Sveriges just nu i debatten flitigast förekommande pensionsexperter.
Alectas studie
Svärdman och Ström har varit rejält i luven på varandra om Alectas senaste undersökning av hur pensionärernas ekonomiska ställning och situation ser ut.
– Jag tror inte att många känner igen sig i den bild som Alecta tecknar i rapporten. Att föra ihop pensionärer till ett kollektiv där alla inkomster från pension och arbete läggs i korgen är inte seriöst och oerhört förvånande. Vem skulle komma på tanken att göra motsvarande beskrivning för alla i yrkesverksam ålder, säger Forenas samhällspolitiske chef Håkan Svärdman med anledning av Alectastudien som kom den 9/4.
Måste moderniseras
Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta står bakom rapporten.
– Alecta är sannerligen inte motståndare till att pensionssystemet förstärks och att Sveriges pensionärer får högre pensioner. Tvärt om, vi skriver tydligt att det svenska pensionssystemet behöver förstärkas och moderniseras, men det är viktigt att pengarna går till dem som behöver det bäst, säger han till Senioren.
– Vad en sådan reform får kosta och hur den ska utformas för att göra mest nytta tar Alecta inte ställning till, den frågan får våra politiker i demokratisk ordning hantera. Men inför ett så omfattande och långsiktigt beslut behöver det finnas ett gediget faktaunderlag på bordet så att resurserna sätts in där de behövs som bäst. Det vill vi bidra till genom den här studien.
Pensionsgruppen
Men den konflikt som dragit ännu mer ljus på sig är den som blottats inom den parlamentariska Pensionsgruppen och dess partier (S, MP, M, L, C, KD).
Gruppens ordförande är Ardalan Shekarabi. I april twittrade han att ”Vårt arbete för att höja svenska medborgares pensioner verkar provocera delar av högern. Frågan som måste ställas är: varför vill ni inte höja pensionerna? Är ni nöjda med att genomsnittspensionen för svenska kvinnor är 11 800 kr (innan skatt alltså). Den frågan förtjänar svar.”
Moderaterna har antytt att det vore bättre med en skattesänkning för pensionärer än en avgiftshöjning för alla, åtminstone i det korta perspektivet.
Valfråga
På Seniorens fråga om Ardalan Shekarabi är beredd att göra pensionsfrågan till en central valfråga säger han i ett skriftligt svar att ”Mitt fokus är att höja pensionerna. De som arbetat ett helt yrkesliv och byggt det land och den välfärd vi är så stolta över ska få den ekonomiska trygghet de förtjänar.”
Men tänker du göra pensionerna till en valfråga?
– Avgiften till pensionssystemet är en fråga som behöver lösas och som vi som parti kommer att fortsätta driva, säger Ardalan Shekarabi.
Vilken är den enskilt viktigaste förbättringen av pensionssystemet som du vill genomföra?
– I september kommer inkomstpensionstillägget, en riktad satsning som ger upp till 600 kronor mer per månad för dem med en inkomstgrundad pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad. Men vi nöjer oss inte där. Nästa steg är att öka inbetalningarna till pensionssystemet genom att höja pensionsavgiften.
De borgerliga partierna i Pensionsgruppen har starkt kritiserat dig för att ha beställt en utredning om höjda pensionsavgifter, utan att först stämma av med övriga partier.
Hur mycket oenighet tål pensionsgruppen utan att arbetet går i stå?
– En översyn av avgiften ligger på pensionsgruppens bord och jag hoppas vi kan landa i en överenskommelse om att genomföra en höjning.
Se direkt
SPF Seniorernas seminarium om pensionerna börjar klockan 11.00 nu på onsdag den 19/5.