Andelen äldre personer som får olämpliga läkemedel fortsätter att minska. Det visar nya siffror från projektet Koll på läkemedel.
En minskning 2015 jämfört med 2014 syns i åtta av tio kommuner: 245 av 290 kommuner redovisar en minskning.
Under fjolåret fick 17,9 procent av 80-plussarna olämpliga läkemedel. Det kan jämföras med 32 procent 2010.
Effekt av utbildning
En viktig orsak till framgången är att kommuner och landsting har tagit frågan på allvar, och under de senaste åren arbetat med att förbättra både läkares förskrivning av läkemedel och läkemedelsanvändningen för äldre, skriver Dagens Medicin.
De äldre själv har också blivit uppmärksammade på tänkbara problem via informations- och utbildningssatsningar som Koll på läkemedel genomfört sedan projektet startades 2008 av SPF Seniorerna, PRO och Apoteket.
Mer uppmärksamma
Det är glädjande att användningen av läkemedel som har hög risk för biverkningar hos äldre och som finns på Socialstyrelsens lista över olämpliga läkemedel fortsätter att minska, konstaterar SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Arne Melander i en kommentar.
– Det är positivt för vård och samhälle men framför allt för patienterna hos vilka många av dessa läkemedel medför förvirringstillstånd och yrsel, med ökad fallrisk och sjukhusinläggning som följd. Nedgången torde bero både på förbättrade förskrivningsvanor och på att äldre uppmärksammats på problemen, säger Arne Melander.
Minskar inte
Ett annat mål för Koll på läkemedel har varit att få ner multimedicineringen. Men det sker inte.
Mätetalet fler än tio läkemedel till patienter över 80 år ligger kvar på samma nivå som 2010, cirka 46-47 procent.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se