Minska isoleringen på äldreboenden med digitalisering
Foto: Colourbox
Nyheter

Minska isoleringen på äldreboenden med digitalisering

Se till att det finns surfplattor, wifi och digitala ombud på landets boenden så att äldre kan hålla kontakt med anhöriga, skriver fyra debattörer.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-30

– Jag tycker att ett flertal kommuner har svårt att handskas med situationen och saknar ”uppfinningsrikedom” när det gäller att hitta alternativ till de inskränkningar som måste göras pga av Covid-19. Till exempel besöksförbud där det borde gå att utnyttja digitala media i större utsträckning. Det säger SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor Gösta Bucht.

Digitala ombud

Flera andra är inne på samma spår. Digitala hjälpmedel kan minsak den isolering som uppstår till följd av besöksförbudet på äldreboenden, skriver forskarna Tove Harnett, Sofi Fristedt och Håkan Jönson samt anhörigrådgivaren Eva Wiman. I en debattartikel i Sydsvenskan efterlyser de digitala ombud och tillgång till plattor och uppkoppling på landets boenden.

Saknas rutiner

”Många människor i Sverige har dagligen kontakt med anhöriga genom digitala program som Skype, Zoom och Facetime. För en del är det en självklarhet, nu i coronatider mer än tidigare. Men det gäller inte för alla.” 

Att kunna kommunicera med sina nära och kära borde vara en självklarhet

Äldre som saknar vana från digitala hjälpmedel kan ha svårt att be om hjälp att hålla kontakt med anhöriga på distans, menar debattörerna. Samtidigt är det fortfarande inte alla boenden som har wifi för de äldre och där finns sällan rutiner för hur man kan uppmuntra digitala kontakter.

Upplägg för alla kommuner

De fyra föreslår ett basupplägg som innebär att alla äldreboenden ska ha wifi, samt att det finns minst två surfplattor på varje avdelning. Dessutom vill man utbilda digitala ombud som får ”tid, mandat och resurser till att uppmuntra och hjälpa de boende att hålla kontakt med anhöriga och vänner digitalt.” 

Det är viktigt att kommunerna och privata aktörer ser dessa uppgifter som delar av äldreboendets kärnverksamhet. Enligt socialtjänstlagen syftar äldreomsorgen till att ge värdighet och välbefinnande för de äldre.”

Goda exempel

Krokom, Kalmar och Lund lyfts fram som goda exempel på kommuner som underlättat kontakt på distans. Krokom har en it-pedagot som hjälper till med plattor och videosamtal, Kalmar har ställt i ordning ett digitalt mötesrum och i Lund har plattor köpts in.

Borde vara en självklarhet

”Det kan hända att äldre med omfattande hälsoproblem måste vara fysiskt isolerade under många månader framöver. I en svår tid kan ett enkelt digitalt upplägg innebära både glädje och lättnad för många människor. Att kunna kommunicera med sina nära och kära borde vara en självklarhet, även för dem som bor på äldreboenden”, skriver de i debattartikeln i Sydsvenskan.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas