Samordna äldres vård och omsorg. Annars väntar tvingande lagstiftning. Det säger socialminister Annika Strandhäll (S).
Skottland har sedan två år arbetat med en integrerad vårdreform för sina sjuka äldre. Man har infört gemensam budget och gemensamt styre för vården och omsorgen.
Det har lett till en minskning av antalet dagar äldre patienter tvingas ligga kvar på sjukhus efter att de färdigbehandlats för att äldreomsorgen inte är redo att ta över.
– Skottland är ett spännande exempel. Den här förändringen måste till, det är inte så att den äldre ska behöva navigera med karta och kompass i det här, utan vården ska samlas kring den äldre, säger socialminister Annika Strandhäll till Ekot.
Evig fråga
SPF Seniorerna har under en lång följd av år krävt att svensk vård och omsorg om äldre organiseras om.
Äldre hamnar idag mellan stolarna på ett helt oacceptabelt sätt, anser förbundet, eftersom en ”dirigent” saknas – alltså någon tydligt utsedd person som ansvarar för samordningen.
Inte uteslutet
Socialministerns tonläge gentemot kommuner och landsting är ovanligt högt för att komma från en representant från regeringen.
Så du utesluter inte en tvingande lagstiftning om inte det här sker på frivillig väg under de kommande åren?
– Nej jag förutsätter att det kommer att börja ske på frivillig väg, men lämnar inte det utanför, säger Annika Strandhäll.
Resurser
Före sommaren la Socialdemokraterna fram ett vallöfte om en fastläkarreform, som ska ge alla invånare rätt till en fast läkare som samordnar både primärvård och sjukhusvård.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) framhöll då att det krävs mellan 30 och 50 miljarder kronor för att bibehålla nuvarande personaltäthet i kommuner och landsting fram till år 2021.