De tuffare ekonomiska tiderna märks även på julbordet. Enligt en ny undersökning kommer tre av fyra svenskar att göra förändringar med julmaten på grund av de ökade matpriserna. Samtidigt finns det rätter som svenskarna inte kan vara utan på julbordet – se vilka längre ned.
Det är matkasseföretaget Hellofresh som låtit Sifo göra en undersökning över hur de stigande matpriserna påverkat svenskarna när det gäller julmaten.
Så många som 20 procent uppger att de ska planera maträtterna och mängden mat bättre och 15 procent ska servera färre rätter. 14 procent ska köpa billigare mat och tolv procent laga mer mat själv.
Enligt undersökningen kommer svenskarna att spendera i snitt 2 373 kronor per person på julmat och en av fyra oroar sig över kostnaderna.
Samtidigt så uppger var fjärde svensk också att deras hushåll slänger mer mat under julveckorna.
– Det kan kännas svårt att bryta traditioner och välja bort rätter till jul. Men att bara laga rätter som uppskattas och äts upp är ett bra sätt att minska utgifter i tuffa ekonomiska tider. Dessutom minskar man onödigt matsvinn och miljöpåverkan, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh i ett pressmeddelande.
Undersökningen visar också vilka rätter svenskarna inte kan vara utan på julbordet.
Den visar också vilka rätter svenskarna har mest rester kvar efter jul.
Rätterna svenskarna inte kan vara utan på julbordet
- Julskinka
- Köttbullar
- Sill och/eller strömming
- Janssons frestelse
- Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
- Ägghalvor
- Prinskorv
- Kokt potatis
- Rödbetssallad
- Risgrynsgröt
Rätterna svenskarna har mest rester av efter jul
- Julskinka
- Sill och/eller strömming
- Janssons frestelse
- Köttbullar
- Prinskorv
- Kokt potatis
- Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
- Rödbetssallad
- Ägghalvor
- Sylta (kalvsylta, pressylt eller rullsylta)
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Hellofresh. Den bygger på 1035 webintervjuer med den svenska allmänheten som kommer vara med och anordna en julmiddag för familj/nära och kära och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 19-22 oktober 2022.
Resultatet
Kommer ditt hushåll att göra några av följande förändringar kring julmaten i år, på grund av de ökade matpriserna? Flera svar möjliga.
Försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre | 20 % |
Servera färre rätter | 15 % |
Köpa billigare mat | 14 % |
Laga mer av maten själv | 12 % |
Låta gästerna ta med sin egen mat | 7 % |
Strunta i hela julbordet och fokusera på enskilda rätter | 6 % |
Bjuda in färre personer | 1 % |
Servera mindre portioner | 1 % |
Inget av ovanstående | 44 % |
Tveksam, vet ej | 13 % |
Vilken/vilka maträtter kan du inte vara utan på julbordet? Flera svar möjliga.
Julskinka | 65 % |
Köttbullar | 58 % |
Sill och/eller strömming | 51 % |
Janssons frestelse | 46 % |
Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt) | 45 % |
Ägghalvor | 44 % |
Prinskorv | 43 % |
Kokt potatis | 37 % |
Rödbetssallad | 30 % |
Risgrynsgröt | 24 % |
Revbenspjäll | 19 % |
Ris à la malta | 15 % |
Dopp i grytan | 12 % |
Sylta (kalvsylta, pressylta eller rullsylta) | 12 % |
Pastej och/eller patéer | 12 % |
Lutfisk | 10 % |
Vilken julmat brukar du oftast ha rester av? Du kan markera max tre svar.
Julskinka | 49 % |
Sill och/eller strömming | 29 % |
Janssons frestelse | 21 % |
Köttbullar | 19 % |
Prinskorv | 14 % |
Kokt potatis | 11 % |
Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt) | 10 % |
Rödbetssallad | 10 % |
Ägghalvor | 5 % |
Pastej och/eller patéer | 5 % |
Sylta (kalvsylta, pressylta eller rullsylta) | 3 % |
Ris à la malta | 3 % |
Risgrynsgröt | 3 % |
Revbensspjäll | 3 % |
Dopp i grytan | 2 % |
Lutfisk | 2 % |