Mindre mat på svenskarnas julbord i år
Foto: Getty Images
Nyheter | julmat

Mindre mat på svenskarnas julbord i år

De tuffare ekonomiska tiderna märks även på julbordet. Enligt en ny undersökning kommer tre av fyra svenskar att göra förändringar med julmaten på grund av de ökade matpriserna. Samtidigt finns det rätter som svenskarna inte kan vara utan på julbordet – se vilka längre ned.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-21

Det är matkasseföretaget Hellofresh som låtit Sifo göra en undersökning över hur de stigande matpriserna påverkat svenskarna när det gäller julmaten.

Så många som 20 procent uppger att de ska planera maträtterna och mängden mat bättre och 15 procent ska servera färre rätter. 14 procent ska köpa billigare mat och tolv procent laga mer mat själv.

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Enligt undersökningen kommer svenskarna att spendera i snitt 2 373 kronor per person på julmat och en av fyra oroar sig över kostnaderna.

Samtidigt så uppger var fjärde svensk också att deras hushåll slänger mer mat under julveckorna.

– Det kan kännas svårt att bryta traditioner och välja bort rätter till jul. Men att bara laga rätter som uppskattas och äts upp är ett bra sätt att minska utgifter i tuffa ekonomiska tider. Dessutom minskar man onödigt matsvinn och miljöpåverkan, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också vilka rätter svenskarna inte kan vara utan på julbordet.

Den visar också vilka rätter svenskarna har mest rester kvar efter jul.

Rätterna svenskarna inte kan vara utan på julbordet

  1. Julskinka
  2. Köttbullar
  3. Sill och/eller strömming
  4. Janssons frestelse
  5. Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
  6. Ägghalvor 
  7. Prinskorv
  8. Kokt potatis
  9. Rödbetssallad
  10. Risgrynsgröt

Rätterna svenskarna har mest rester av efter jul

  1. Julskinka 
  2. Sill och/eller strömming
  3. Janssons frestelse
  4. Köttbullar
  5. Prinskorv
  6. Kokt potatis
  7. Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
  8. Rödbetssallad 
  9. Ägghalvor
  10. Sylta (kalvsylta, pressylt eller rullsylta) 

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Hellofresh. Den bygger på 1035 webintervjuer med den svenska allmänheten som kommer vara med och anordna en julmiddag för familj/nära och kära och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 19-22 oktober 2022.

Resultatet

Kommer ditt hushåll att göra några av följande förändringar kring julmaten i år, på grund av de ökade matpriserna? Flera svar möjliga.              

Försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre20 %
Servera färre rätter15 %
Köpa billigare mat14 %
Laga mer av maten själv12 %
Låta gästerna ta med sin egen mat7 %
Strunta i hela julbordet och fokusera på enskilda rätter6 %
Bjuda in färre personer1 %
Servera mindre portioner1 %
Inget av ovanstående44 %
Tveksam, vet ej 13 %

Vilken/vilka maträtter kan du inte vara utan på julbordet? Flera svar möjliga.                     

Julskinka 65 %
Köttbullar 58 %
Sill och/eller strömming51 %
Janssons frestelse46 %
Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)45 %
Ägghalvor44 %
Prinskorv43 %
Kokt potatis37 %
Rödbetssallad30 %
Risgrynsgröt24 %
Revbenspjäll19 %
Ris à la malta15 %
Dopp i grytan12 %
Sylta (kalvsylta, pressylta eller rullsylta)12 %
Pastej och/eller patéer12 %
Lutfisk10 %

Vilken julmat brukar du oftast ha rester av? Du kan markera max tre svar.                           

Julskinka 49 %
Sill och/eller strömming29 %
Janssons frestelse21 %
Köttbullar19 %
Prinskorv14 %
Kokt potatis11 %
Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)10 %
Rödbetssallad10 %
Ägghalvor5 %
Pastej och/eller patéer5 %
Sylta (kalvsylta, pressylta eller rullsylta)3 %
Ris à la malta3 %
Risgrynsgröt3 %
Revbensspjäll3 %
Dopp i grytan2 %
Lutfisk2 %

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas