Maten och måltidsmiljön har stor betydelse för hur vi mår. Tre restauranger har gått till final i Arla Guldko i kategorin Bästa Seniormatglädje.
Bristande aptit och undernäring kan bli ett problem när man blir äldre. Smaksinnet försämras, mediciner kan göra dig torr i munnen och tänderna kanske inte är som förut. Då är det extra viktigt med mat som både är näringsrik och väcker matlusten. Tyvärr omnämns seniormat ofta i negativa ordalag. SPF Seniorerna har sänt ut matpatruller i vissa kommuner för att granska maten och få till förbättringar. För seniormat kan vara så mycket mer än bleka plastlådor.
Tre finalister
Det tar också Arla Guldko fasta på. Varje år belönar man seniorrestauranger som gör det där extra för sina matgäster. De tre finalisterna i årets tävling är Igelkottens restaurang i Katrineholm, Vardaga Silverpark i Täby samt Tre Stiftelser i Göteborg. De tre seniorrestaurangerna har inte större budget än andra, utan gör mesta möjliga av resurserna de har.
Matfestival
Igelkotten i Katrineholm satsar på genuin matlagning, flera lunchrätter att välja mellan och salladsbuffé. Kockarna uppmuntrar till att prova nya smaker och man ordnar pubkvällar med trubadurer, har ibland livemusik till lunchen och arrangerar en årlig matfestival som varar i två dagar.
Hembakt bröd
Tre Stiftelser i Göteborg har två restauranger och erbjuder bröd från eget bageri med både matbröd och kaffebröd. Under året ordnas grillfest, kräftskiva, nobelfest och gourmetkvällar och en checklista ser till att personalen kommer ihåg allt som behövs för en trevlig måltid.
Färska örter
Vardaga Silverpark i Täby har egen produktion av ägg från boendets fyra hönor, ett växthus som ger färska örter på sommaren och arbetar med att berika maten med till exempel bönor, färskost och crème fraiche så att den får bättre näringsinnehåll. Tallrikarna har röd kant, eftersom det är den tydligaste färgen för seniorer.
Vem som vinner guldkon avgörs på en gala 3 maj.