En tredjedel av 65+ har vårdats för psykisk ohälsa eller använt psykofarmaka - dubbelt så många som bland andra vuxna. Ändå får seniorer inte samma tillgång till specialistvård som andra grupper.
Särskilt utsatta för psykisk ohälsa finns bland seniorer som har behov av omsorg eller sjukvård.
Det är Socialstyrelsens öppna jämförelser som än en gång bekräftar hur vanligt det är med psykisk ohälsa bland äldre.
– Resultaten visar också att personer 65 år eller äldre med psykisk ohälsa mer sällan träffar en specialist. I stället får de äldre oftast vård inom primärvården, säger Kalle Brandstedt, utredare vid Socialstyrelsen.
Självmord är vanligare hos äldre än hos andra vuxna (mellan 20 och 64), och det är framför allt män som väljer att ta sina liv. Ändå är det få seniorer som berättar att de mår psykiskt dåligt.
– Det kan tolkas som att äldres psykiska ohälsa inte uppmärksammas i tillräcklig utsträckning. Äldre personer som lider av exempelvis depression ska ha samma tillgång till psykologisk behandling som yngre, och inte bara läkemedel, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.
En skillnad mellan åldersgrupperna är att äldre oftare vårdas för kroppsliga sjukdomar, medan yngre får hjälp inom psykiatrin. Dessutom får yngre och högutbildade mer hjälp av specialistvården, medan äldre och lågutbildade får sin hjälp hos primärvården.
Högst förekomst av psykisk ohälsa bland de äldre har Kronoberg, Västra Götaland och Hallands län, medan Norrbotten ligger lägst.