Många pensionärer drabbas av kvarskatt
Foto: Getty Images
Nyheter | Bråttom

Många pensionärer drabbas av kvarskatt

En tredjedel av alla som har kvarskatt att betala är pensionärer. Det konstaterar Skatteverket.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-19

Senast den 12 september ska man ha betalat in sin kvarskatt.

Det handlar i år om 650 000 personer som fick slutskattebesked i juni och som ännu inte har betalat. Av dessa är 220 000 över 65 år.

Sammanlagt har de att betala drygt 3,2 miljarder i kvarskatt.

Flera utbetalare

Det är vanligt med kvarskatt när en person har flera utbetalare, vilket de allra flesta med pension har. Det är därför viktigt att planera sin pension och vilken skatt som ska dras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket till Senioren.

– I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala.

Kan du konkretisera?

– Eftersom det har skett ändringar vad gäller riktåldern så är det viktigt att man tar hänsyn till det om man väljer att fortsätta arbeta samtidigt som man tar ut pension. Är det så att du tar ut din pension och även får ersättning samtidigt i from av lön så är det viktigt att göra en beräkning om man betalar tillräckligt med skatt under inkomståret.

Alem Resulovic.

Det går att undvika kvarskatt genom att exempelvis be den som betalar ut lön eller annan ersättning, som till exempel pension, att dra mer skatt under året, påpekar Skatteverket. Det går också att begära skattejämkning.

Läs också:

Annika Creutzer – Gör skatt på pensioner enklare!

Så kan man betala

Kvarskatten kan betalas antingen via Swish eller till bankgiro. Skatteverket skickar inte automatiskt ut inbetalningskort eftersom de flesta betalar digitalt, men det går att beställa.

Den som har betalat för lite skatt och därför får kvarskatt behöver betala ränta på kvarskatten. Från den 1 juli 2024 är basräntan på skattekontot 3,75 procent. Fram till dess var den 5 procent.

Källa: Skatteverket

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas