Sysselsättningen bland seniorer ökar, enligt ny rapport. Men antalet jobbonärer skulle kunna vara fler i Sverige, menar SPF Seniorerna.
Fler än var femte person i åldern 65–74 år arbetade under 2024. Det visar en ny rapport från SPF Seniorerna. Rapporten visar även att antalet sysselsatta seniorer har ökat med 141 000 sedan 2005. Jobbonärernas bidrag till BNP var 177 miljarder kronor under 2024.
Samtidigt menar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson i debattinlägg att siffrorna kunde vara ännu högre:
”Om vi lyfter blicken och tittar på seniorers sysselsättning i andra europeiska länder, framgår det att länder som Estland, Lettland, Irland och Island har en högre sysselsättningsgrad bland seniorer än Sverige. I de nordiska grannländerna är sysselsättningsgraden antingen likvärdig med Sveriges eller något lägre. Dessutom har en lång rad andra europeiska länder uppvisat en snabbare ökning av sysselsättningen bland personer 65 år och äldre de senaste tio åren.”
Eva Eriksson efterfrågar därför ännu fler åtgärder än de som redan införts för att underlätta för äldre att arbeta efter att de gått i pension.
Kraven från SPF Seniorerna
- Gör regelverken mer flexibla och med fler möjligheter till anpassade arbetstider och arbetsuppgifter. Utveckla breda lösningar där seniorer kan jobba vidare genom att trappa ner i slutet av arbetslivet – utan att det påverkar pensionen negativt.
- Höj successivt åldersgränsen i lagen om anställningsskydd (LAS), som sedan 2023 ligger på 69 år, och överväg att avskaffa den helt, så som Danmark har gjort.
- Prioritera arbetsmiljöåtgärder. Arbetsmiljön måste prioriteras av både politiken och arbetsgivarna för att fler ska kunna orka och vilja jobba längre.
- Underlätta ekonomiskt för seniorers deltagande på arbetsmarknaden, exempelvis genom att införa förmånliga inkomstskatter vid en tidigare ålder.
- Bekämpa åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Till exempel skulle en statlig informationskampanj kunna lyfta fram nyttan och värdet av senior arbetskraft, där även arbetsgivare, fackförbund och andra aktörer deltar.
- Säkerställ att tjänstepensionsinbetalningar i alla avtal upphör tidigast vid riktåldern och på sikt tidigast vid LAS-åldern.