Många får avslag på sina ansökningar att flytta till äldreboenden. Av dessa är flera över 90 år och många är både sjuka och isolerade. Det visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.
Det finns ingen rikstäckande statistik när det gäller hur många äldre som får avslag om att flytta till vård- och omsorgsboenden.
Men Ekot har fått in siffror från 202 av landets 290 kommuner och de visar att minst 1 000 ansökningar avslogs under det första halvåret i år. Bland dessa kan vårdbehovet variera.
En av dem som först inte fick en plats på äldreboende är Maj Britt Porsander, 94, från Västerås.
Hennes dåliga syn i kombination med minnesproblem, yrsel och hallucinationer gjorde att hon kände sig ensam, otrygg och deprimerad och under vårvintern 2021 blev det allt svårare för henne att klara sig själv hemma.
Fick avslag på överklagandet
– Hon har mått dåligt, hon har mått jättedåligt. Förr har jag aldrig sett mamma gråta, men nu efter det här har hon väldigt lätt till gråten. Även då i samband med de här drömmarna och hallucinationerna som hon har haft, säger hennes son Ebbe Porsander till Ekot, vars genomgång som sagt visar att många som har fått avslag har olika typer av sjukdomar och känner sig isolerade, otrygga och deprimerade.
Maj-Britt Porsander överklagade till förvaltningsrätten men fick avslag även där. Hon bedöms klara sig med hemtjänst, vilket också kommunen ansett.
– Det kommunala uppdraget innebär att fördela begränsade resurser till de som är mest behövande, alla som vill kan inte få, säger Karin Andreasson, enhetschef för biståndsenheten äldreomsorg i Västerås stad.
”Tyvärr ingenting nytt”
Efter att Maj Britt Porsander, som nu fyllt 95, drabbats av cancer och påbörjat behandling blev hon så medtagen att hon inte kunde ta sig upp ur sängen och då fick hon så småningom ett nytt besked av kommunen och kunde nyligen flytta in till ett äldreboende.
Så här säger socialminister Lena Hallengren (S) till Ekot:
– Min generella bild är inte att vi har 90-åringar med stora medicinska behov som inte får sina behov tillgodosedda i svensk äldreomsorg, men med det sagt är det klart så att personer som du nu beskriver naturligtvis ska känna att de får den äldreomsorg som de behöver.
Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige för vård och omsorg, är inte det minsta förvånad över Ekots siffror.
– Tyvärr rapporterar man inget nytt. Vi vet trots allt utan ”stark evidens” att det ser olika ut i olika kommuner och att den kommunala ekonomin styr i allt för stor utsträckning. Tänk om forskarvärlden äntligen kunde sätta större fokus på att ta reda på vad olikheterna, väntetiderna, avslagen har för effekt, inte bara på det mänskliga lidandet utan också för anhöriga och hela hälsoekonomin, säger Gösta Bucht till Senioren.