Miljöpartiet högg i sten när man försökte få riksdagens partier att stoppa skattesmällen mot landets seniorer födda 1957.
MP vill se övergångsregler för seniorer födda 1957, som i år tvingas betala högre skatt än alla andra årskullar. Detta sedan riksdagen den 31 maj beslutat att höja pensionsåldrarna.
Så får det inte gå till – skattesystemet ska vara rättvist och förutsägbart, argumenterar partiet.
Därför tog man ett initiativ i riksdagens finansutskott strax före jul, för att få med sig en majoritet bakom kravet i syfte att sätta press på regeringen att agera.
Svagt gehör
Men när utskottet avgjorde frågan igår (17/1) blev det tvärstopp. Bara Vänsterpartiet stöttade MP. Förslaget bordlades och ser inte ut att tas vidare.
– Jag tycker att det är olyckligt att vi inte kunde enas om att detta är en väldigt orättvis beskattning. Varför ska de som är födda 1957 skatta så mycket mer än andra? säger Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericsson till Senioren.
Den första januari 2023 höjdes åldersgränsen för flera delar i pensionssystemet. När pensionsåldern höjs införs övergångsregler för vissa årsgrupper. Så har skett även denna gång, men med ett undantag, nämligen det förhöjda grundavdraget för personer födda 1957.
– Det är under all kritik att finansministern inte heller svarar på frågor eller ger någon motivering till den här orättvisan, säger Janine Alm Ericsson.
Fråga till Svantesson
Miljöpartiet tänker dock inte ge slaget förlorat.
– Vi kommer att gå vidare med en skriftlig fråga till finansministern så att hon och regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, får svara på varför de väljer att inte göra något för de som är födda 1957 och den situation de nu befinner sig i.
”Oacceptabelt”
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är starkt kritisk.
– Det är bedrövligt att lagstiftarna inte tar hänsyn till att man ska vara lika inför lagen när man gör förändringar i system. Det är helt oacceptabelt, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.
SPF Seniorerna har vid flera tillfällen uppvaktat regeringen i frågan med krav på att man kompenserar 57-orna.
– Jag kan förstå att man tog beslutet väldigt snabbt och att det kan bli felaktigheter. Men vad jag inte förstår är att man inte rättar till det som blivit fel, säger Eva Eriksson.