Av Moderaternas 84 ledamöter i riksdagen är två stycken pensionärer. Samtidigt utgörs en tredjedel av väljarkåren av 65-plussare. Det duger inte, menar erfarne moderaten Carl G Nilsson.
Om knappt två år är det riksdagsval. Men det är nu partierna avgör om man vill nominera och släppa in seniorer till riksdagen.
– Detta är inte acceptabelt och det är nu, året före själva valåret, som nomineringsarbetet ska göras. Det är orimligt att en viss grupp väljare – de äldre – konsekvent hålls underrepresenterade i alla beslutande organ, skriver Carl G Nilsson, ledamot av styrelsen för Moderata Seniorer i ett debattinlägg i Corren.
Viktiga frågor
Många tunga politikområden påverkar äldres situation. Därför behövs också erfarna politiker, menar Carl G Nilsson.
– Vi behöver nominera erfarna människor för att till exempel hantera frågor som flexiblare pensionsålder och stabilare pensionssystem. För att skapa bra boendeformer med service som komplement. Hemtjänsten får inte bli tvångsvård i hemmet. En öppen sjukvård värd namnet med patientansvariga läkare måste till, och valfriheten måste alltid värnas, exemplifierar Carl G Nilsson, tidigare själv riksdagsledamot för M.
Representation
När befolkningsstrukturen radikalt har förändrats, så måste detta också avspeglas i våra beslutande församlingar, anser Carl G Nilsson.
– Det är lika viktigt för riket som för regioner och kommuner att våra företrädare är både kunniga och representativa för sina väljargrupper.
Måste satsa
Men seniorerna behöver själva satsa för att det ska bli något, poängterar Carl G Nilsson.
– Vi seniorer måste vara beredda att ställa upp. Ett bra valresultat kräver valsedlar med ett brett urval av goda kandidater av olika kategorier.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se
Carl Göran Nilsson
Carl Göran Nilsson, född 1938, var riksdagsledamot 1988 och 2002 för Östergötlands läns valkrets. Han var bland annat suppleant i justitieutskottet och EU-nämnden.