Leksaker för miljoner
Nyheter | samlarobjekt

Leksaker för miljoner

Leksaker har blivit heta på auktionsmarknaden. En västtysk plåtleksak kan säljas för mer än 80 000 kr.

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-03

Barn har lekt i alla tider och spår av dessa lekar har hittats i utgrävningar runtom i världen. Från stenar formade som bollar och skallror av ben till små hus av lera och figurer föreställande människor och djur. I Japan finns snurror från cirka 3500 år före Kristus och vid utgrävningar längs Nilens och Tigris stränder hittade man små oxar av lera som tros ha tillverkats flera årtusenden före vår tideräkning. Fantasirikedomen har varit stor och leksakerna tillverkats av det material som fanns tillgängligt.

Lindansaren Miss Blondin från sent 1800-tal i originalkartong, Schutz Marke Tyskland, värderades 2024 till 10 000 kr men efter en hård kamp bland budgivarna landade klubban till slut på drygt 43 400 kr, Stockholms auktionskammare Fine Art.

Det var först under 1700-talet som en större leksaksindustri växte fram. Århundradet därpå började det masstillverkas leksaker på fabriker i Europa. Tyskland var leksakslandet nummer ett. Bara i Nürnberg fanns det i slutet av 1800-talet flera hundra företag som tillverkade tennsoldater, dockor, tåg och andra roliga föremål för de allra minsta. Tyskland behöll sin position fram till världskrigen då länder som USA och Storbritannien tog över stafettpinnen.

En tysk leksaksmotorcykel i plåt från 1930,  från Tipp & Co, visade sig bli en riktig dyrgrip. I maj 2024 såldes den till en amerikansk samlare för drygt 88 000 kr, vilket inklusive alla avgifter blev drygt 110 000 kr. Hälsinglands auktionsverk.

I England fanns bland andra Mettoy, som tillverkade leksaker i bleckplåt, och Meccano vars byggsystem var lika mycket leksak som lektion i mekaniska principer. Så småningom hamnade en stor del av världens leksakstillverkning i Asien.

Enköpings Leksaksfabrik var en av de största tillverkarna i början av århundradet och tog bland annat fram tallrikar och bestick i leksaksformat. Hästen med vagn i plåt är tillverkad kring sekelskiftet och såldes för 4  300 kr på Auktionshuset Kolonn.

Här i Sverige har det också tillverkats en hel del leksaker under 1900-talet. Företag som Brio och Gemla specialiserade sig på lekfulla föremål i trä, medan gjuterier som Skoglund & Olson i Gävle utökade sortimentet med leksaksbilar i gjutjärn.

Skoglund & Olson var ett gjuteri i Gävle som på 20-talet utvidgade sortimentet med leksaksbilar i gjutjärn. Den relativt välbevarade blå traktorn, no 105, med hela hjul såldes 2019 för nästan 15 600 kr på Auktionisten i Södertälje. Timmerbil och bärgningsbil i bemålat gjutjärn, längd 30–39 cm, såldes 2021 för drygt 3 600 kr på Göteborgs Auktionsverk.

År 2002 undersökte några forskare hur många leksaker barn i Halmstad kommun hade. Resultatet visade att barn upp till fem år i genomsnitt hade 536 leksaker. Då räknades till exempel lego och pussel som en enhet oavsett antal delar. Det kan jämföras med svenskar födda mellan 1900 och 1930 som i genomsnitt hade mellan en och fem leksaker.

De senaste hundra åren har utbudet av leksaker exploderat och det syns i de svenska barnrummen. Många av prylarna där är helt nya men under 2000-talet har det också blivit mer accepterat att köpa begagnade grejer till barnen. 2019 utsåg köp- och-säljsajten Blocket leksaken till årets begagnade julklapp och både byggklossar och lego tillhör de populäraste kategorierna på Tradera.

Legobyggklossar i originalkartong från omkring 1950 klubbades för 15 500 kr på Laholms Auktionskammare.

Hur många leksaker dagens barn har finns det ingen aktuell statistik på men de har troligen inte blivit färre. Det återstå att se huruvida Babblarna, Roblox-figurerna, det pruttande gosedjuret Windy Bums eller någon annan av dagens populära leksaker är framtida samlarföremål. För när vi blir vuxna vill vi gärna köpa på oss leksaker från barndomen.

Nio Pokémonkort från 2005 i obruten förpackning såldes för 4 800 kr på Stockholms Auktionsverk Sickla. Äldre, ovanliga kort kan vara värda en förmögenhet.

Det syns på andrahandsmarknaden just nu när 70-80- och 90-talister börjat leta efter My Little Pony, He-Man, Star Wars-figurer och Pokémonkort. Pokémon lanserades som ett spel 1996 och har sedan dess blivit ett kulturellt fenomen världen över. Flera spel, serier och filmer har gjorts om den unge Ash och hans kompanjon Pikachu, och de senaste åren har tidiga Pokémonkort sålts för miljonbelopp på internationella auktioner. Trots att Pokémon är relativt nytt finns redan många samlare och en tumregel är att ju mer unikt kortet är, desto högre pris.

Color Magic Barbie från 60-talet, med originalkartong, såldes för drygt 16 000 kr på Stockholms auktionsverk Fine Art.

Någon som funnits med lite längre är Barbie. Hon lanserades redan 1959 och hade en föregångare i tyska dockan Bild-Lilli. Sitt namn fick hon efter skaparen Ruth Handlers dotter Barbara. Det finns många Barbie-samlare runtom i världen och kanske har de blivit ännu fler sedan Hollywoodfilmen om henne hade premiär 2023. Samlarna letar både dockor, kläder och tillbehör, helst ovanliga sådana eller märkta ”Made in Japan” vilket innebär att de tillverkats före 1972. Som mycket annat på andrahandsmarknaden påverkar skicket priset, och finns originalkartong är det ett stort plus.

Föregångaren till Barbie hette Bild Lilli och lanserades av tyska Greiner & Hausser på 50-talet. En docka med original­kläder, ca 29 cm lång, såldes 2023 för drygt 29 000 kr på Auktionshuset Kolonn. En välklädd docka med tillhörande fladdermusfåtölj såldes för drygt 14 000 kr på Stockholms auktionsverk Malmö.
Dubbelsidig butiksskylt i kartong föreställande ewoken Wicket W. Warrick, ca 31 cm hög. Skylten värderades till 5 000 kr men efter budgivningskrig landade priset på drygt 85 000 kr på Auktionshuset Kolonn.

Ett annat populärt samlarområde är Star Wars, och här är det inte bara leksakerna som går för höga summor. I början av 80-talet svepte Star Wars-febern över världen och många svenska barn och ungdomar drömde om att bli ägare till de små actionfigurerna föreställande karaktärer från filmerna. Playmix, ett dotterbolag till Brio, var svensk distributör för figurerna och marknadsförde dem hårt med hjälp av tävlingar och kampanjer. De lät också trycka upp kartongskyltar i form av olika karaktärer som leksaksaffärer runtom i landet kunde marknadsföra produkterna med. Skyltarna fanns bara här i Sverige och säljs i dag dyrt på auktion. 2022 sattes ett nytt rekord när en butiksskylt i form av ewoken Wicket W. Warrick såldes för drygt 85 000 kronor. Det kan jämföras med priset på figurerna som producerades 1977–1985, enligt Tradera säljs de för i genomsnitt
215 kronor styck.

Två 30–45 cm höga nallar från tyska Steiff, 1940–50-tal, gick 2022 för drygt 13 500 kr på Göteborgs Auktionsverk trots små skador och slitage.

Samlare och nostalgiker är ständigt på jakt efter föremål från bland andra Mattel, Lego, Tipp and Co, Märklin och Lehmann, och på auktionshusen hålls då och då särskilda temaauktioner med leksaker och samlarprylar. Efterfrågan på olika samlarområden och tillverkare går i vågor. Just nu är till exempel intresset för porslinsdockor rätt svalt på auktionerna. Det gäller även djuren från anrika Steiff, företaget som grundades av Margarete Steiff i tyska staden Giengen i slutet av 1800-talet. De tillverkade mjuka leksaker i form av djur och lanserade 1902 sin första nallebjörn med rörliga armar och ben. Den blev snart en storsäljare i USA, där djuren kallades teddybjörnar efter president Theodore ”Teddy” Roosevelt. Mot slutet av århundradet hade Steiffs mjuka djur blivit populära samlarföremål men i dag är intresset för dem som sagt ganska svalt. Tidiga Steiff-björnar kan dock fortfarande gå bra på auktion.

Det första numret av Kalle Anka & C:o är eftersökt av samlare och kompletta nummer i fint skick säljs för över 100 000 kr. Just det här exemplaret hittades i Lönsboda och har funnits i samma familjs ägo sedan den gavs ut 1948. Det såldes nyligen för 158 000 kr. Läderlappen Nummer 1 1951 såldes för 11 700 kr, båda på Växjö Auktionskammare.

Bra går det också för vissa serietidningar, i synnerhet Kalle Anka & Co som är Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning. Första numret gavs ut 1948 och kostade då 60 öre, i dag är det värt en mindre förmögenhet. Så sent som i juni 2024 såldes ett exemplar för 117 000 kronor på Stockholms Auktionsverk. Samlare söker också efter flera andra nummer av Kalle Anka, liksom nummer Läderlappen och Stålmannen. Har du en serietidningssamling liggande någonstans kan det alltså löna sig att kolla igenom den nu.

Tommy, Annika och Pippi i dockformat från Lemeco AB. Dockorna var kvar i obrutna originalförpackningar och såldes 2023 för 40 750 kr på Auktionshuset Kolonn.
På auktioner kan man fynda hela bokmärkessamlingar för en liten peng. Många säljs för under 500 kr, den här som bland annat innehöll bokmärken från England gick för lite mer än så. Klubban landade på 1 300 kr på Auktionsverket Engelholm.
Danska leksakstillverkaren Tekno tillverkade många svenska fordon i miniatyrformat. En Ambulans Svensk Räddningstjänst, Nr. 408, såldes 2023 för 24 500 kr på Gomér & Andersson Linköping.
12 dockskåpsdelar från 1900-talets första hälft i form av salongsmöbler i gustaviansk- och Karl Johan-stil, från Berith Bergströms Nolbyn Värmländskt hantverk, såldes nyligen för 40 000 kr på Stockholms Auktionsverk Magasin 5.
5 st Muminfigurer från Atelier Fauni, 1950/60-tal, ca 12-18 cm höga, såldes för drygt 7 200 kr på Auktionsmagasinet Vänersborg.
Thomas Dam skapade de danska lyckotrollen på 40-talet. Sedan dess har barn över hela världen lekt med dem. Ett lyckotroll, modell 800, från 1977 gick förra året för drygt 5 500 kr på Stockholms Auktionsverk Sickla.
Gunghäst från AB Gemla Leksaksfabrik, 1910/20-tal gick för 9 500 kr på Gomér & Andersson Linköping.

Text: Helena Nilsson

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas