Coronapandemin kan bli en vändpunkt för äldreomsorgen. Men då måste kommunerna göra rätt.
Det skriver ledarna för landets tre största pensionärsorganisationer och fackförbundet Kommunal i en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle.
– Är det någonting vi, som representerar 500 000 välfärdsarbetare och 750 000 pensionärer, vet är det att personalens villkor och kvaliteten i verksamheten hänger ihop.
Stora satsningar
Höstbudgeten som nyligen presenterades innebär stora generella stöd till kommunerna, men också specifika satsningar på äldreomsorgen.
Det var bra, menar skribenterna, men pengarna i sig räcker inte för att lyfta landets äldreomsorg – vilket är en förutsättning för att på riktigt skydda äldre mot hotet från pandemin.
Användas rätt
Organisationerna uppmanar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, som tillsammans står bakom budgeten, nu också använder pengarna rätt ute i regioner och kommuner.
– Det vilar ett tungt ansvar på deras lokala företrädare i kommunerna att säkerställa att de extra resurserna går till just äldreomsorgen och andra delar av välfärden.
Skribenterna
Eva Eriksson
förbundsordförande SPF Seniorerna
Tobias Baudin
förbundsordförande Kommunal
Christina Tallberg
ordförande PRO
Liza di Paolo-Sandberg
förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Läs hela debattartikeln här.
Ett sätt att klara detta är att lyssna på personal och de äldre själva.
– Det borde ligga i varje kommuns intresse att omedelbart förbättra villkoren i äldreomsorgen. Vi vet att det bästa sättet är att satsa på personalen och att lyssna på landets äldre. Landets kommunpolitiker måste visa att de gjort sin hemläxa.
Pensionärsråden
Fyra saker krävs, menar organisationerna:
1. rikta budgetsatsningarna till äldreomsorgen,
2. lyssna på landets äldre. I de kommunala pensionärsråden finns mycket kunskap,
3. satsa på tillsvidareanställningar och kompetensutveckling – att vårda äldre är inget enkelt jobb,
4. investera i hållbara scheman och avskaffad minutstyrning.