Det behövs 28 000 nya platser på särskilda boenden fram till år 2032. Det hävdar Vårdföretagarna i en ny rapport.
I det korta perspektivet, år 2023-2024, kommer det att behövas närmare 6 000 nya platser.
Men så många kommer det inte att bli, enligt rapporten som hänvisar till Boverkets senaste statistik.
Den visar att antalet lägenheter som antingen redan blivit klara under 2023 och de som förväntas bli klara fram till och med 2024 bara är cirka 3 000.
Ökar kraftigt
– De äldres behov kommer helt enkelt inte att tillgodoses i år eller under 2024, konstaterade Björn Arnek, branschekonom på Vårdföretagarna när han presenterade rapporten på ett seminarium i Näringslivets hus Stockholm (24/11).
– Vi behöver också ta in att antalet 80 år och äldre kommer att gå från 580 000 till 830 000 personer de kommande tio åren.
Björn Arnek påpekade också att 40 procent av landets kommuner uppger att man har brist på särskilda boenden. För framtiden säger en fjärdedel av kommunerna att man inte kommer att klara behoven. Ytterligare en fjärdedel uppger att man är osäker på om man kommer att klara behoven.
– Det betyder alltså att människor inte får sina behov tillgodosedda och att vi har en alarmerande situation.
Måste börja bygga
Antje Dedering, Vårdföretagarnas förbundsdirektör inledde seminariet med att slå fast att det är bråttom med åtgärder.
Behoven av nya platser motsvarar omkring 460 boenden, vilket kräver en byggtakt som Sverige inte är i närheten av.
– Krisen är här och nu. Det är nu besluten måste fattas och det är nu vi måste börja bygga. Jag hoppas att rapporten och dagens seminarium ska klarlägga hur bråttom det faktiskt är.
Kan och vill
Antje Dedering pekade på rapportens många förslag, bland annat att kommunerna ska ta hjälp av privata aktörer för att få fram fler särskilda boenden.
– Våra medlemsföretag både kan och vill spela en viktig roll i att klara den här stora utmaningen.
Anhöriga tar smällen
Rapporten debatterades av en panel bestående av bland andra SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
– Att det saknas 3 000 platser i det korta perspektivet är ett stort problem, betonade Eva Eriksson. Nekas man särskilt boende blir man tvungen att få hemsjukvård och hemtjänst i stället. Det betyder också att anhöriga måste göra det stora jobbet.
Lovade inte
Äldreminister Anna Tenje utlovade inga konkreta åtgärder från regeringens sida, men uppmanade kommuner att ”kroka arm med privata vårdgivare och andra”.
Patrik Högberg, affärsområdeschef Attendo Skandinavien, betonade vikten av stabila villkor för vårdföretagarna som vill bygga. Inte bara på kommunal nivå utan även på statlig. Spelregler måste läggas fast som håller över längre tid än en mandatperiod.
Möter tvivel
Malin Appelgren, tillväxt-, kommunikations- och marknadsdirektör Ambea, kritiserade kommunerna för att behandla frågan som man behandlar grodan i en kastrull med ett långsamt allt hetare vatten.
– Om grodan till slut dör och vi inte längre alls kan möta behoven av särskilda boenden ja då krackelerar också samhällskontraktet.
– Vi möter tyvärr en stor skepsis från kommuner som inte vill släppa in pengar som inte kommer från kommunkassan. Men vari består kommunernas risker? Hur kan vi i så fall gemensamt minimera dem? frågade Malin Appelgren med adress Anna Tenje.
Det föreslår Vårdföretagarna
- Säkerställ valfrihet för ökad kvalitet
- Säkerställ långsiktiga förutsättningar för särskilda boenden
- Inför en äldreboendegaranti
- Öka samverkan mellan kommunerna
- Bygg morgondagens boenden
- Kartlägg befintliga äldreboendes standard
- Undersök hur behoven av omsorg förändrats över tid
Ministern ville inte binda upp sig för att komma med nationella svar på frågan, utan rådde kommunerna på nytt att söka samarbete med privata utförare.
Eva Eriksson krävde att regering och riksdag ska gå längre och ta ett större ansvar.
– Om individen ska stå i centrum och den enskilde ska kunna välja hur man ska bo så kräver det att staten strukturerar upp ramarna. Vi hamnar alltid i att kommunernas självbestämmande ska vara det som organiserar äldreomsorgen. Jag tror inte ett dugg på det längre.
– Staten ska inte ta över, men slå fast vad kommunerna måste göra för att vi seniorer ska ha möjlighet att välja den vårdgivare vi vill. Nu gör kommunerna som de själva vill, sa Eva Eriksson som slog fast att det är ett faktum att det inte finns många kommuner som klarar av att lägga fram en långsiktigt, hållbar strukturell plan för hur man ska klara av att bygga tillräckligt med särskilda boenden.
Rapporten
De debatterade rapporten ”Var ska vi bo på ålderns höst?”:
Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister
Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna
Björn Arnek, branschekonom Vårdföretagarna
Sabina Joyau, samordnare äldreomsorg SKR
Patrik Högberg, affärsområdeschef Attendo Skandinavien
Malin Appelgren, tillväxt-, kommunikations- och marknadsdirektör Ambea