Nu kommer lagförslaget som ökar trycket på bankerna att se till att det finns platser för kontantuttag.
Banker med verksamhet i Sverige och med en inlåning över 70 miljarder kronor ska tillhandahålla platser för kontantuttag för konsumenter och insättningar av dagskassor för företag.
Det ska enligt regeringen ske ”i betryggande utsträckning i hela landet”.
Utsatt glesbygd
– Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel. Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
Det nya lagförslaget överlämnades till lagrådet på torsdagen (20/6). I regeringens lagrådsremiss föreslås att ändringarna träder i kraft den 1 januari 2021.
Digitalt utanförskap
Om en bank inte fullgör sina skyldigheter, ska Finansinspektionen få ingripa genom föreläggande om rättelse och sanktionsavgift.
– Förslaget gynnar särskilt de grupper som befinner sig i digitalt utanförskap eller små företag med kontanthantering. Det stärker konsumenternas och företagens ställning som bankkunder och är dessutom bra för samhället i stort genom att de gör betalningsmarknaden mer robust och tillgänglig, menar Per Bolund.
Regeringens förslag ligger i linje med vad SPF Seniorerna och övriga pensionärsorganisationer har krävt under lång tid.
– Det är fullt rimligt att banker är skyldiga att hantera kontanter för uttag och insättning, säger SPF Seniorernas förbundsordsförande Eva Eriksson.
– Därför välkomnar vi regeringens förslag att göra det obligatoriskt för kreditinstitut att tillhandahålla kontanter. Många invånare kan eller vill inte hantera pengar digitalt och då ska de inte heller tvingas till det.
Men regeringen borde ha gått längre, anser SPF Seniorerna:
– Vi anser det lika rimligt att bankerna också är skyldiga att ta emot insättningar från privatpersoner. Regeringen borde ha föreslagit även detta.