Lov i primärvården är på väg att försvinna. Redan 1 januari träder förändringen i kraft.
Den lag som tvingar landstingen att tillämpa lagen om valfrihet i primärvården tas nu bort. I stället ska landstingspolitikerna avgöra om man vill införa Lov eller inte i det egna landstinget.
Därmed försvinner vårdföretagens fria etableringsrätt. Lagen om vårdval i landstingen har hittills inneburit att företagen själva har kunnat bestämma var de vill öppna en vårdcentral.
Förändringen är följden av den överenskommelse som regeringen och Vänsterpartiet har gjort om vinster i välfärden.
Som veteranen.se tidigare har berättat kommer övriga knäckfrågor om vinster i välfärden att utredas fram till mars 2016.
Men när det gäller Lov i primärvården är slutdatum alltså satt redan till 1 januari 2015. Det framgår av den remisspromemoria som regeringen skickade ut i fredags.
Argument i remissen är bland annat att det obligatoriska vårdvalet inskränkt det kommunala självstyret och att skattemedlen gått till de patienter och områden som inte bäst behöver det.
Drygt 30 remissinstanser får nu möjlighet att ge sina synpunkter på regeringens förslag.
Bland remissinstanserna finns förutom 20-talet landsting också Almega, Företagarna, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Socialstyrelsen och Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO). Däremot finns ingen pensionärsorganisation med.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Förslaget
– Landstingen ska inte längre vara skyldiga att ha vårdvalssystem inom primärvården.
– Landstingen får besluta att införa vårdvalssystem enligt LOV.
– Inom vårdvalssystemet ska alla utförare behandlas lika, om det inte finns skäl för något annat.
– Ersättningen från landstinget till utförare inom vårdvalssystemet ska följa den enskildes val av utförare.
Källa: Regeringens remiss