Mat, resor, nöjen, sparande och oförutsedda utgifter. Omkring en miljon pensionärer ska varje vecka klara detta på ungefär en tusenlapp.
SPF Seniorerna utmanade fyra politiker att pröva på verkligheten med att leva på pension.
Här är några av deras reflektioner. Vilka politiska slutsatser de drar utifrån sina upplevelser kan du läsa här:
Vrida och vända
Johan Forsell (M) som under veckan ätit ”mycket pasta och lite grönsaker” berättar med viss lättnad på sin facebooksida att pensionsutmaningens sju dagar av gnetande och sparande nu är över.
– Jag har verkligen fått vrida och vända på pengarna den här veckan för att få ekonomin att gå ihop. Med 140 kronors marginal lyckades jag hålla budgeten. Framförallt har jag blivit många erfarenheter rikare.
Nudlar och vatten
På Instagram har Johan Forsell berättat om sina måltider under veckan. En typisk dag står det att läsa: ”Nudellunch för en femma. Lyxar till det med en stor kopp kranvatten.”
– Det är tyvärr ingen unik situation för många i vårt land, inte minst många äldre, säger Johan Forsell och passar på att berätta vad Moderaterna vill göra för att få till en förbättring, bland annat sänkt skatt på pensioner upp till 14 000 kronor och dubbelt jobbskatteavdrag för seniorer för att göra det mer lönsamt att fortsätta arbeta.
– Inför valet 2018 kommer vi att fortsätta presentera reformförslag som riktar sig till just den stora gruppen äldre i vårt land.
Avstod present
Anders W Jonsson (C) berättade på en genomgång i riksdagen med övriga politiker i pensionsutmaningen och SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam hur han tvingades avstå från den utmaning som handlade om att ge sitt barnbarnet en present.
Politikerna berättar själva
Här hittar du politikernas egen rapportering i olika sociala kanaler:
Anders W Jonsson (C) gruppledare riksdagen:
Twitter
Jakob Forssmed (KD) tf partildare:
Facebook (egen)
Johan Forssell (M) vice ordf socialförsäkringsutskottet:
Instagram
Lotten Sunna (F!) talesperson socialförsäkringsfrågor:
Videoblogg
Läs mer på #pensionsutmaningen
– Jag ville inte försätta mig i en situation där jag inte skulle ha något kvar inför sista dagen. Därför fick jag avstå present till barnbarnet. Jag vågade inte chansa. Jag måste ha till en reserv om en tand skulle gå eller något annat inträffar.
– Det var min lärdom att om man bara hade haft en liten reserv, om så bara några hundralappar så hade jag kunnat laborera mer över några veckors tid, berättade Anders W Jonsson som stabiliserade sin vecka genom att göra ett storkok redan första dagen.
Matlådor
Centerpolitikern satsade 520 av sina 1 027 kronor till att inhandla livsmedel som räckte till 14 matlådor, havregryn, ost, potatis och 20 brödbitar.
Matlådorna innehöll köttsoppa, köttgryta, dillkött och ärtsoppa med fläsk – den senare gick på tio kronor per portion vilket Anders tyckte att han kunde unna sig även om ärtsoppa utan fläsk hade gått på tre kronor per portion.
Dyr frukost
Lotten Sunna berättade förutom på facebook och twitter också på sin videoblogg om den tuffa veckan.
Bland annat sände hon ett samtal med partiledaren Gudrun Schyman som bjudits hem på frukost.
– Jag bjöd på ovanligt lyxig frukost med salami, yogurt och mysli. Den gick på drygt 30 kronor och sedan hade jag bara en tjuga kvar. Så det blev lunchmackor med ost och salami som blivit över och till middag blev det en quinoapannkaka som jag hade kvar sedan i fredags med en skiva knäckebröd till.
85 öre kvar
Den dagens utmaning, sommarskor, fick Lotten Sunna därför tacka nej till.
– Jag får gå i gamla skor. Men jag lägger fortfarande undan en tia till resan till mitt barnbarn.
Kvar i plånboken hos Feministiskt Intiativs talesperson i socialpolitiska frågor blev 85 öre.
Inte ens glass
– Det är lätt att sammanfatta att pengarna räcker inte till mycket. Visst överlever jag, men mycket av det som är små ljusglimtar i tillvaron får jag rensa bort.
– Att ständigt behöva leta billigt och begagnat känns inte roligt. Är jag inte värd mer? Jag kan inte unna mig någonting. Jag har varit sugen på glass under veckan, men varit tvungen att avstå. Inte ens sådana “nöjen” finns det utrymme för.
Lotten Sunna driver uppfattningen att pensionssystemet måste ändras i grunden. Dessutom behövs akuta åtgärder.
– Jag lovar att inte ge mig förrän en förändring har kommit till stånd, säger hon och hänvisar till partiets pensionsrapport.
Nötande oro
Kristdemokraternas tillförordnade partiledare Jakob Forssmed, den fjärde av de politiker som prioriterade att anta SPF Seniorernas pensionsutmaning, berättar också om lika nyttiga som negativa upplevelser av tvingande sparsamhet och nötande oroskänsla.
– Veckan med utmaningen från SPF Seniorerna ”att leva som en pensionär” är slut. Efter att ha tvingats avstå bland annat den sista dagens utmaning om att skaffa nya sommarskor, har jag kvar sju kronor av mina initiala 747, skriver Jakob Forssmed på sin hemsida.
– De kronorna får jag väl tänka att jag lägger undan för att åtminstone börja spara till presenten till mitt fiktiva barnbarn …
För många är det verkligt
Det här är något många äldre drabbas av, konstaterar Jakob Forssmed. Att välja bort egna basala behov för att exempelvis försöka prioritera barnbarn.
– I mitt fall var det fiktivt. För många är det verkligt. Därför måste vi få på plats reformer som förbättrar: höjt BTP för alla med bostadstillägg (300 kronor per månad för sammanboende och 500 kronor för ensamstående), sänkt skatt på pension och en översyn av grundskyddet, skriver den Kristdemokratiske toppolitikern som den sista söndagsmorgonen ännu en gång gjorde gröt med ägg till frukost.
– Därefter kyrkobesök, men något kyrkkaffe var det inte tal om. Det hade spräckt budgeten.