Över en miljon svenskar ska betala kvarskatt i år. En tredjedel av dem är pensionärer.
Det handlar enligt Skatteverket om 24 miljarder kronor som 1,2 miljoner svenskar ska betala.
För de allra flesta med kvarskatt löper tidsfristen ut under oktober.
Drygt 366 000 av de som ska betala är över 65 år. De flesta av dem har pension, och deras samlade skattenota uppgår till 6,3 miljarder kronor.
Anledningen till att pensionärer många gånger får kvarskatt är att pensionen betalas ut av flera utbetalare. Huvudregeln är då att huvudutbetalaren drar skatt enligt skattetabellen medan övriga drar 30 procent i skatt.
– Det är viktigt framför allt för nya pensionärer att se över sin skatt, så att kvarskatten inte blir en överraskning, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
12 september
Den som vill undvika kvarskatt kan be den som betalar ut lön eller annan ersättning, exempelvis pension, att dra mer skatt. Ett annat alternativ är skattejämkning, påminner myndigheten.
De som fick slutskattebesked i juni, måste ha betalat in sin kvarskatt senast den 12 september.
Om man fick slutskattebeskedet i augusti är sista inbetalningsdatum den 13 november.
Nya regler
Skatteverket informerar samtidigt om de nya regler som drabbar de som är födda 1957.
– Nya regler i år gör att den som går i pension vid 65 års ålder får vänta längre på det förhöjda grundavdraget. Från och med i år måste du ha fyllt 66 år vid årets ingång för att få avdraget, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.
Grundavdrag
Det kommer ytterligare en förändring år 2026 som påverkar den som ska gå i pension. Från och med år 2026 ska man vid årets ingång ha fyllt 67 år för att få det förhöjda grundavdraget.
– Det är en sak som den som planerar sin pension behöver veta och vara förberedd på. I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala, säger Alem Resulovic.