Många äldre svenskar känner sig tvingade att flytta hemifrån i onödan, eftersom de inte vet vilka möjligheter som finns att tillgänglighetsanpassa bostaden.
I Sverige finns behovsprövade bostadsanpassningsbidrag som innebär att kommunen står för 100 procent av den billigaste lösningen för att tillgänglighetsanpassa en bostad.
Men det vet inte stora delar av den äldre befolkningen om, hävdar hisstillverkaren Kalea Lifts och hänvisar till en undersökning man låtit göra.
Över hälften av de tillfrågade svenskarna mellan 60 och 80 år känner inte till vilka möjligheter som faktiskt finns med bostadsanpassningsbidrag.
Men många äldre känner en oro kring sitt boende och för hur deras åldrande ska påverka förmågan att röra sig fritt.
– Brist på information i kombination med denna oro leder till att fler än nödvändigt ser en flytt som det enda alternativet, säger Börje Fransson, sälj- och marknadschef på Kalea Lifts.
SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor Fredrik von Platen konstaterar att det i de flesta kommuner inte heller finns så många bostäder att flytta till som passar rörelsehindrade.
– Då är den bästa lösningen att anpassa den bostad man i övrigt trivs med, och då måste kännedomen om bostadsanpassningsbidrag öka. Det illustrerar också vikten av att det behöver byggas nya tillgängliga bostäder, säger Fredrik von Platen.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se