Det behövs ett utvidgat meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet. Det anser riksdagens konstitutionsutskott, KU, som nu kräver att regeringen snabbt tillsätter en utredning.
Allt fler offentliga verksamheter inom exempelvis vård, skola och omsorg drivs i privat regi.
KU konstaterar att detta medför att meddelarskyddet begränsas eftersom privatanställda inte omfattas av meddelarskyddet på samma sätt som offentliganställda.
Förtroende på spel
– För att säkerställa förtroendet för och tryggheten inom offentliga verksamheter som drivs privat är det viktigt att förhållanden som behöver uppmärksammas blir kända, framhåller KU i ett pressmeddelande.
KU vill att regeringen särskilt fokuserar på förbuden mot efterforskning och repressalier.
Måste ske fort
Regeringen har tidigare sagt att den kommer att utreda frågan om ett utökat meddelarskydd. Men ett enigt KU markerar alltså att det nu måste gå snabbt.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Meddelarskyddet
Skyddet innebär att en offentliganställd har rätt att lämna sekretessbelagda uppgifter till medierna utan att riskera straffpåföljd eller repressalier från arbetsgivaren.
Uppgiftslämnaren har rätt att vara anonym.
Journalisten som tar emot uppgifterna för publicering har tystnadsplikt och arbetsgivaren får inte efterforska uppgiftslämnarens identitet.
Riksdagen håller en stor debatt om frågan torsdagen den 12 april. Debatten sänds direkt på riksdagens webb-TV.