Det blev en teknisk och stundtals irriterad ordväxling mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman, när de båda drabbade samman i tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen.
Rubriken för interpellationen var ”Skattehöjning för pensionärer” och Niklas Wykmans frågade när regeringen kan ”förväntas redovisa en öppen och transparent beräkning av skattehöjningen för 200 000 svenska pensionärer och den skattehöjning på äldres arbete som regeringen nu genomför”?
– Som skattepolitisk talesperson tror jag att Niklas Wykman vet att grundavdraget och det förhöjda grundavdraget för äldre är uttryckt i termer av prisbasbelopp. Detta medför att ett förändrat prisbasbelopp påverkar grundavdragens storlek i kronor och därmed den skatt som ska betalas. Vid oförändrade regler innebär en sänkning av prisbasbeloppet, likt den som skedde inför 2016, att den skatt som ska betalas på en given inkomst blir något högre 2016 jämfört med 2015. Skatten blir således högre utan att några skatteregler har förändrats, inledde Magdalena Andersson.
”Kryptiskt besked”
Sveriges pensionärer fick just ett tekniskt och kryptiskt besked från finansministern, ansåg Niklas Wykman.
– Det är inte finansministerns fel. Det är beräkningskonventionernas fel att de får höjd skatt. Jag tror att de pensionärer som nu får höjd skatt enligt Skattebetalarnas uträkning inte bryr sig så mycket om huruvida det är beräkningskonventionerna eller finansministern i egen hög person som gör det sämre.
Lägre skatt än annars
Men Magdalena Andersson argumenterade för sina åtgärder:
– I ett första steg har regeringen förstärkt det förhöjda grundavdraget för äldre så att pensionärer som är över 65 år inte beskattas högre än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till ca 120 000 kronor per år.
– Det förhöjda grundavdraget förstärktes även för dem med pensioner upp till 240 000 kronor per år. Regeringens reform innebär att de med de lägsta pensionerna betalar lägre skatt i år än vad de skulle ha gjort om regeringen inte gjort förändringen.
Banker före pensionärer
Men man måste undra över finansministerns prioritering ”när det inte blir några pengar över till Sveriges pensionärer” utan det i stället ges utfästelser om nya stora ”implicita garantier för Sveriges banker”, sa Niklas Wykman och räknade upp sin kritik i punktform:
– Man har för Sveriges pensionärer försämrat maxtaxan, man har minskat jobbskatteavdraget, höjt den statliga inkomstskatten, försämrat ROT och RUT och gjort det dyrare att jobba efter 65 års ålder.
De utlovade skattesänkningarna blev 2,2 miljarder, konstaterade Niklas Wykman.
– Men det man inte berättade var att skattehöjningar för samma grupp infördes på 3,7 miljarder. Totalt sett har finansministern tagit en och en halv miljard i ökade utgifter och minskade intäkter för landets pensionärer. Av detta hördes ingenting i valrörelsen!
Frän ordväxling
Debatten mellan de två antog stundtals rena ”slutspelsstämningen”:
– Vilka löften, eller löften inom vilka områden, är det okej att ljuga om i nästa valrörelse? klappade Niklas Wykman till med.
– Det är ett mycket högt tonläge från Niklas Wykman, jabbade Magdalena Andersson tillbaka.
”Klyftan ska bort”
Vad gäller pensionärerna har regeringen som ambition att ta bort den orättvisa skatteklyfta som gör att pensionärer betalar högre skatt än vanliga löntagare och som den förra moderatledda regeringen införde, fortsatte Magdalena Andersson.
– Vi vill ta bort skatteklyftan, medan Moderaterna i sin politik i stället föreslår ett nytt sjätte jobbskatteavdrag som ytterligare skulle förstärka klyftan.
Man häpnar, svarade Niklas Wykman:
– Jag tycker, finansministern, att man kan hålla sig till en enkel princip, nämligen att uttrycka sig på ett rakt och ärligt sätt så att människor begriper och förstår vad det faktiskt handlar om, inte bara göra allt för att vinna ett val och erövra så mycket makt som möjligt och själv få sitta i de finaste rummen och fatta så många beslut som möjligt.
”Till äldreomsorgen”
Magdalena Andersson sa i sin slutreplik att stora delar av regeringens tio extra miljarder till kommunerna 2017 kommer att gå till äldreomsorg.
– En hel del av de tio miljarderna kommer att gå till äldreomsorgen, lovade finansministern.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se