Kritiken mot SL fortsätter: Det är förnedrande
Nyheter | biljettregler

Kritiken mot SL fortsätter: Det är förnedrande

Kritiken mot SL:s nya biljettregler fortsätter. ”Det är förnedrande att utlämna sig till kontrollanternas godtycke på det här sättet. Det är ren åldersdiskriminering”, säger Jan Franzén, 82, till Senioren.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-11

Vi har skrivit om SL:s nya biljettregler vid flera tillfällen (de texterna finns längre ned på sidan) och de innebär kortfattat att från och med 28 oktober måste du ha en giltig biljett innan du kliver ombord på bussen.

Har du reskassa måste du blippa ditt kort innan du går ombord vilket många inte kan göra.

Du kan ännu inte blippa framme hos chauffören eftersom det är avstängt där men fram till 28 oktober räckte det med att du hade pengar på din reskassa,

Många har inte heller möjlighet att ladda ned SL:s app och köpa biljetter med hjälp av bank-ID eller att köpa periodkort.

Det är av kostnadsskäl SL gör detta eftersom väldigt många som kan ändå inte har blippat sitt kort och då har stora intäkter försvunnit.

”Jag vill inte göra mig till en bonntjuv”

– Jag pratade med en kille på SL som sa att jag får böter på 1 500 kronor om jag inte kan uppvisa en giltig biljett och att jag kan överklaga sen. Men det går ju inte. Om jag och frun åker så blir det 3 000 kronor. Det kan inte vi betala, säger Jan Franzén som bor i Minneberg i Bromma i Stockholm.

Det är när han åker till vårdcentralen vid Tranebergsplan som han inte har möjlighet att blippa sitt kort. Och förklaringen, som SL också gav honom när han ringde, att kontrollanterna ska göra en ”rimlighetsbedömning” huruvida en person anses ha kunnat köpa en biljett via SL:s app eller haft möjlighet att blippa sitt kort ger han inte mycket för.

– Det är förnedrande att behöva lämna ut sig till en kontrollant på det sättet. Om jag träffar på en vettig person är det okej men om jag träffar på en byråkrat som inte tror mig, ska jag hålla på och överklaga sen då? Det går inte att hålla på så, säger Jan Franzén.

Kontrollanterna ska använda ”sunt förnuft”

Senioren ringer upp Claes Keisu på SL:s presstjänst för att få veta om SL tycker att det är rimligt att äldre människor, vilket det oftast handlar om i de här fallen, ska behöva utsättas för rimlighetsbedömningar av kontrollanter.

– SL har fattat beslut om att vi ska ha den här ordningen och då gäller det för alla. Men det är tråkigt om det medför obehag, säger Claes Keisu.

Han lugnar också de oroliga med en försäkran att kontrollanterna kommer att göra vettiga bedömningar.

– Är man 82 år och inte kan blippa sitt kort eller på annat sätt inte kunnat skaffa biljett och det står en kontrollant där så bedömer han eller hon naturligtvis sannolikheten om personen som åkt från den hållplatsen och ska dit och inte har haft möjlighet att skaffa biljett med sunt förnuft. Vi inser problemet och i såna fall som du beskriver så ska kontrollanterna hellre fria än fälla, säger Claes Keisu och fortsätter:

Skyddsglas på alla bussar dröjer

– Vi har inte fått in ett ärende hittills där någon fått tilläggsavgift på de grunderna så de ska inte känna sig oroliga. Om någon som inte kunnat blippa sitt kort eller kunnat skaffa en biljett på annat sätt i den här gruppen mot förmodan skulle få en tilläggsavgift är det bara att höra av sig till oss så river vi den.

Senioren har tidigare skrivit om att Arbetsmiljöverket godkänt skyddsglas som ska skydda chaufförerna så att det inom en framtid snart ska gå att blippa sitt kort där framme igen.

Men när det går att göra på alla SL:s bussar återstår att se. Just nu är de godkända på två av Nobinas bussmodeller men arbete pågår för att få godkända skyddsglas även på de andra modellerna.

– Det kommer att ta sin lilla tid innan det finns på alla bussar men det pågår arbete med det. Däremot går det inte att säga när det finns på alla bussar, avslutar Claes Keisu.

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas