Kritik mot att banker ”vägrar diskutera kontanter”
Många åsikter om kontanter på Äldreforum.
Nyheter | Kontanter

Kritik mot att banker ”vägrar diskutera kontanter”

- Jag älskar kort, jag har åtta kort, men jag blir förbannad när man ska trycka på korten på alla. Det sa Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson när Äldreforum tog upp frågan om kontanter.

Jan Arleij
Publicerad 2017-07-03

Äldreforum, den gemensamma scenen för seniororganisationer, tog upp kontantfrågan som första Almedalsdagens tredje ämne.

Panelen på scenen var namnkunnig: Christina Tallberg, ordförande PRO, Christina Rogestam, fd ordförande SPF Seniorerna, Berit Bölander, ordförande SKPF Pensionärerna, Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret, Bengt Nilervall, Svensk handel och Johan Nilsson, Bankomat AB.

Seminariets utgångspunkt var att den nya digitala ekonomin slår hårt mot de som inte är data- eller mobilkunniga.

Vägrar diskutera

Bakgrunden enligt arrangörerna till seminariet är att banker, penningtransportföretag och butiker vill styra betalningen till kreditkort eller andra digitala betalningslösningar som Swish drabbas stora grupper som står utanför, inte minst många pensionärer.

– Det politiska systemet har kapitulerat när det gäller bankernas sätt att ta bort kontanterna, dundrade Björn Eriksson från scenen.

– Bankerna vägrar också permanent att diskutera frågan. Det stör mig väldeliga.

Moderatorn Artur Ringart bekräftade att företrädare för banker bjudits in till debatten, men att de tackat nej.

Kontanter kostar

Bengt Nilervall:

– Det finns kostnader för hantering av kontanter, kostnader som ingen vill ta. Det måste vi diskutera.

Björn Eriksson tror att den politiska diskussionen kommer att bli större i takt med att medvetenheten om den tekniska sårbarheten ökar.

– Varför ska Putin invadera Gotland? Slå ut betalningssystemen i stället. jag tror vi kommer att få en växande diskussion om den här sårbarheten.

Kräver service

Alla tre företrädare för seniororganisationerna framförde i stor enighet att så länge kontanter är en laglig och av riksdagen beslutad betalningsform så måste också handeln ta sitt ansvar och möta kunders behov om de vill betala med kontanter.

– SJ är en skurk i det här sammanhanget, framhöll Christina Rogestam. Det kostar hundra spänn extra om man inte kan utföra biljettköp på dator. Staten äger SJ så politiken kan och bör agera här.

Färre bankomater

Bankomaterna är lika många idag som 2006, men transaktionerna är bara hälften så många, konstaterade Johan Nilsson.

– Över tid kommer det att bli färre bankomater.

Christina Rogestam:

– Bankerna blir faktiskt störda av den här debatten. De vägrar diskutera fler bankomater och sådana frågor, men visar tecken på att vilja hjälpa till med utbildning av teknisk förmåga att hantera de nya betalningssystemet som Swish till exempel.

PROs ordförande Christina Tallberg riktade kritik mot en passivitet från regeringens sida på kontantområdet.

Brottslighet

Sverige toppar ligan kring hur brott begås på nätet, avslutade Björn Eriksson och tipsade om senaste upplagan av pamfletten ”Korttricket, så blir du lurad på nätet”.

Han valde dock att se optimistiskt på fortsättningen:

– Jag ser tecken på att politiken börjar vilja diskutera det här alltmer. Bankerna gör ett stort misstag som inte är med i debatten. Politik slår nämligen marknad när det kommer till att besluta om regler på det här området, sa Björn Eriksson som också påminde om kommunernas möjlighet att ställa krav på fungerande kontant- och betallösningar i upphandlingar.

Seminariet

”Varför måste kontanterna bort?”
Bland deltagarna:
Bankomat AB är ledande inom kontantautomater. Bankomat har insättnings- och uttagsautomater på fler än 500 orter runt om i Sverige. Automaterna går under varumärket Bankomat®.
Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som driver frågor för 11 000 handlare i parti- och detaljhandeln. Svensk Handel är medlem i Svenskt Näringsliv.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-07-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas