Kräver anmälningsplikt för våld mot äldre
Våldet mot äldre måste uppmärksammas och stoppas. Foto Colourbox
Nyheter

Kräver anmälningsplikt för våld mot äldre

Hemtjänstpersonal som misstänker misshandel har idag ingen skyldighet att anmäla. Det måste ändras, enligt en debattartikel i DN.

Publicerad 2013-01-08

Våldet mot äldre i nära relationer är vanligare än många tror. Ändå prioriteras det inte.
Äldre är en utsatt grupp som ofta är beroende av stöd från anhöriga. Då är det inte så lätt att ta sig ur en destruktiv relation. När samhället misstänker våld mot barn har man skyldighet att anmäla. Samma sak borde gälla för våld mot äldre, skriver tre debattörer på DN debatt.

Artikeln är undertecknad av Stockholms äldreborgarråd Joakim Larsson (m), socialborgarrådet Marie Ljungberg-Schött (m) och Britt-Inger Saveman, professor i omvårdnad och engagerad i frågor om våld mot äldre. Man skriver bland annat:
”Det har i perioder diskuterats om Sverige ska anta en lag om anmälningsplikt vid misstanke om att äldre- och funktionshindrade utsätts för våld. Sådan lagstiftning – med tillhörande åtgärdsprogram – finns i de flesta stater i USA kombinerat med ”Adult Protective Service”, en form av myndighet som går vidare med fall som anmäls. I vårt grannland Norge saknas lagstiftning men sedan tio år finns en motsvarighet till uppföljningsmyndigheten under namnet ”Vern for eldre”. Sveriges kommuner har ett ansvar att arbeta med frågorna – men en ny lagstiftning skulle göra stor skillnad i förutsättningarna för det arbetet i Stockholm och för resten av Sveriges kommuner, och sådan lagstiftning kan bara regeringen ta initiativ till.”

Viktig fråga för SPF

Våld mot äldre och framför allt mot äldre kvinnor är en fråga som SPF arbetar hårt med tillsammans med flera andra organisationer, däribland ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.
15 juni kommer att vara en nationell temadag med fokus på att uppmärksamma och bekämpa våldet mot äldre kvinnor.

I filmen ”Vi som överlevde” berättar poliser, socialsekreterare och anställda vid kvinnojourer om faktiska fall. En vanlig fördom de möter är att ”gamla människor är snälla” och att ”han är för gammal för att göra något sådant” men ett misshandelsförhållande slutar inte att vara ett misshandelsförhållande för att de inblandade gått i pension. Tvärtom ökar både våldsamheten och utsattheten med stigande ålder. En dement person kan förlora spärrarna som tidigare hindrade hen från att slå, och en anhörigvårdare som är förbi av trötthet kan lättare gå över gränsen.

Barbro Westerholm (FP), riksdagsledamot och tidigare ordförande för SPF har lämnat en motion till riksdagen med förslag på en handlingsplan mot äldrevåldet.

Hela debattartikeln ”Det måste bli obligatoriskt att anmäla våld mot äldre” hittar du här, på DN debatt:

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veterenen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas