Krav på skriftligt vid telefonförsäljning
Nyheter | KONSUMENTRÄTT

Krav på skriftligt vid telefonförsäljning

Konsumenter ska få ett förstärkt skydd vid telefonförsäljning. Det föreslår regeringen efter lång tids utredande.

Jan Arleij
Publicerad 2018-02-06

Regeringen går fram med en lagrådsremiss som föreslår införandet av ett skriftlighetskrav vid telefonförsäljning.

– Att äldre personer och andra som är särskilt utsatta råkar illa ut vid en telefonförsäljning är inte acceptabelt. Genom förslaget stärker vi nu konsumenters förutsättningar att fatta genomtänkta beslut när de blir uppringda av försäljare på telefon, sa biträdande justitieministern Helène Fritzon (S) på en pressträff vid lunchtid på tisdagen (6/2).

Heléne Fritzon, biträdande justitieminister (S).

Förslaget innebär att det inte längre ska vara möjligt att ingå i ett avtal muntligen när ett företag på eget initiativ kontaktar konsumenten per telefon.

De nya reglerna

Förslaget i korthet:

  • Förändringen innebär att det inte längre ska vara möjligt att ingå ett avtal muntligen, när näringsidkaren på eget initiativ kontaktar konsumeten på telefon i syfte att ingå ett avtal.
  • Om samtalet leder till att parterna vill ingå ett avtal, ska näringsidkaren skicka en bekräftelse av sitt anbud till konsumenten.
  • För ett giltigt avtal ska det sedan krävas att konsumenten efter att telefonsamtalet är avslutat accepterar näringsidkarens anbud.
  • Både bekräftelsen och accepten ska vara skriftliga och kan skickas med exempelvis mejl, sms eller post.
  • Om näringsidkaren trots att något avtal inte ingåtts på detta sätt ändå levererar en vara eller utför en tjänst, ska konsumenten inte vara skyldig att betala för den.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2018.

 

Dölj faktaruta

Problem kopplade till telefonförsäljning har varit uppmärksammade under en längre tid.

Senioren har rapporterat vid ett flertal tillfällen om hur konsumenter felaktigt påstås ha ingått avtal eller att de manipulerats in i avtal utan att innebörden stått klar för den drabbade.

Utredning

Problemen är ofta kopplade till överrumplande och pressande försäljningssituationer, konstaterade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) på pressträffen.

– Konsumentproblem vid telefonförsäljning har varit en följetong under en längre tid och det är hög tid att stärka konsumentskyddet på området. Jag är väldigt glad att regeringen nu kan lägga fram förslag som på allvar förbättrar situationen för konsumenter vid telefonförsäljning, sa Per Bolund som påpekade att dagens förslag från regeringens sida bygger på en utredning som den tidigare alliansregeringen tillsatte.

Per Bolund i ett möte med SPF Seniorerna.

SPF Seniorerna: Efterlängtat

SPF Seniorerna har i olika sammanhang betonat seniorers utsatthet vid telefonförsäljning.

Förbundets inställning på kongressen i juni resulterade i krav på skriftligt avtal även vid telefonförsäljning. Kravet står i det konsumentpolitiska program som förbundet antog vid kongressen.

– Det gläder oss att regeringen nu ber lagrådet titta på en skärpning av konsumenträtten och vi sätter sedan vårt hopp till att riksdagen stöder detta efterlängtade konsumentskydd, säger SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman till Senioren.

Dölj faktaruta

 

 

Jan Arleij
Publicerad 2018-02-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas