När du tar ut pengar så begränas uttaget till några hundra kronor och avvisa personer som vill ställa frågor eller hjälpa till när du står vid bankomaten.
Det är ett av tipsen i broschyren ”Tips och råd till äldre personer – i syfte att öka tryggheten och minska utsattheten för brott” som polisen försöker sprida till alla berörda.
Olof Björlin, sakkunnig i SPF och medlem i arbetsgruppen, är emot att bankerna tar bort kontanthanteringen.
– Bankernas argument är att rånrisken minskar – för bankerna. Och det tycker jag inte att vi ska behöva stå ut med. Det kan de väl lösa på annat sätt, säger han.
Att kontanterna försvinner från bankkontoren försvårar för en väldig massa människor, menar han.
För egen del har han inga problem. Men som gift med en demensforskare har han förstått att många gamla människor har problem med att lära sig koder och klarar inte att hantera kort.
– Det ökar rånrisken för de äldre som tar ut kontanter och tar med dem hem, i den mån de ens kan hantera kort.
Men risken för att man tar ut stora mängder kontanter och tar med dem hem finns redan idag, enligt Erik Forssell, närpolischef för Östermalms närpolisområde.
– Det finns en vana hos många att man har kontanter hemma.
Han menar att många äldre vill göra rätt för sig och tycker att det känns bättre att betala stora räkningar kontant. Men tar man ut 30 000 kronor för att betala tandläkaren utsätter man sig för onödiga risker.
För närvarande håller en arbetsgrupp i samarbete med närpolisen på att se över var riskerna kan dyka upp när bankkontoren blir kontantlösa. Till exempel kan dagens bankkassörer ifrågasätta eller komma med några varningens ord när någon tar ut stora summor i kontanter. Den kontrollen försvinner när alla hänvisas till bankomater.
– Bankerna har beslutat sig för att göra den här förändringen. Då måste vi se hur vi ska göra i stället, säger Erik Forssell.
Olof Björlin tycker i stället att bankerna borde tänka om.
– Åldersdiskriminering, det är faktiskt en ganska bra beskrivning på det här, säger han.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Hur mycket kontanter brukar du gå runt med i plånboken?
Svara på veckans fråga, här till höger.
Polisens folder Tips och råd till äldre hittar du här nedan: