SPF Seniorerna samlar nu sina ombud från hela landet till det två dagar (14-15/6) långa evenemanget på Skogshem & Wijks konferensanläggning på Lidingö utanför Stockholm. Framtiden står på spel.
Sedan starten 1939 har förbundet nu nått fram till sin 31 kongress. Hur historisk den blir återstår att se – det var två år sedan senaste kongress och bara två år till nästa. Därefter är det fyraåriga mandatperioder som gäller.
En delvis ny förbundsstyrelse ska väljas, men bland omvalen finns förbundsordförande Eva Eriksson.
Dessutom blir det beslut om rambudget, mål och strategier och vissa justeringar av stadgarna.
30 motioner ska behandlas, en del med äldrepolitiskt innehåll, andra med fokus på organisationen.
Avgiften
Debatten om en höjd förbundsavgift med 50 kronor (per år) väntas bli intensiv. Historiskt brukar höjningar föregås av heta diskussioner. Föreningar är oroade över att det kan påverka medlemsrekryteringen, medan förbundsstyrelsen behöver få budgeten att gå ihop samtidigt som nödvändiga satsningar genomförs, vilket tvärtom gynnar medlemsrekryteringen.
Förslaget om en höjning med 50 kronor per år är oundvikligt enligt förbundsstyrelsen som nu har att tackla kraftigt ökade kostnader till följd av inflation och ekonomisk samhällskris.
Dessutom har man inte ändrat avgiften på sex år.
Förutom de 108 ombuden och förbundsstyrelsens ledamöter finns valberedning och förtroendevalda revisorer på plats, liksom förbundskansliets och Seniorens personal. Sammanlagt möts ungefär 150 personer för att ge organisationen det traditionella omtag som en kongress syftar till.
Följa direkt
Kongressen kommer att direktsändas på förbundets webbplats så att den som vill kan följa diskussionerna och besluten.
Onsdagens (14/6) sändning startar klockan 13.00 och avslutas cirka 18.00.
Torsdagens (15/6) sändning startar 09.00 och avslutas ungefär klockan 13.00.
Senioren kommer också att rapportera om kongressens viktigaste beslut.
I samband med invigningen gästas kongressen av socialminister Jakob Forssmed (KD).